Мускули


Мускулите са органи на човешкото тяло, които се състоят от еластична мускулна тъкан, силно удължени клетки наречени мускулни влакна, която има способността да се съкращават под въздействието на нервни импулси, изпратени от мозъка. Проектирани да изпълняват различни действия: движение на тялото, съкращаване на гласните струни, дишане. Приблизително 85% от мускулите се състоят от вода. Мускулната маса при възрастен е приблизително 42% от теглото. При новородените – малко повече от 20%. С възрастта мускулната маса намалява до 30%. От правилната работа на трите основни групи мускули, зависи не само мобилността на организма, но и функционирането на всички физиологични процеси.
А работата на всички мускулни тъкани се управлява от нервната система, която осигурява тяхната връзка с главния и гръбначния мозък и регулира преобразуването на химическата енергия в механична. В човешкото тяло има повече от 650 мускули. Най-малките са прикрепени към най-малките костички, разположени в ухото. Най-големите – големите седалищни мускули, осъществяват движението на краката. Най-силните мускули са прасеца и дъвкателния. По форма мускулите са много разнообразни. Повечето мускули са вретеновидни – характерни за крайниците, и плоските мускули – те образуват стените на тялото. Ако мускулите започват от две, три или четири глави и накрая завършват в общо крайно сухожилие, те се наричат ​​дву-, три- или четириглави.

Ролята на мускулните пептиди
Оптималното функциониране на мускулите е пряко свързано със състоянието на клетките на мускулната тъкан. Съвременните научни познания доказват, че здравето на тялото зависи от състоянието на здравето на отделните клетки. Когато клетките функционират добре, то тогава органите и системите от органи също работят добре. За да могат клетките да работят добре, те трябва постоянно и в достатъчно количество, да бъдат снабдени с необходимите хранителни вещества. Но само това, в съответствие с най-новите научни познания, се оказва недостатъчно.

Вече повече от 30 години, откато учените медици установиха, че за нормалното функциониране на клетките, наред с останалите вещества, са необходими също и пептиди. Пептидите са малки информационни молекули, къси вериги от аминокиселини, които адресирано кординират работата на гените. Пептидите се образуват в клетките на различните тъкани на нашето тяло в процеса на протеиновия метаболизъм. Тяхната основна функция е да активират четенето на генетичната информация в ДНК. По този начин те инициират протеиновият синтез в клетките и регулират тяхното правилно функциониране. Учените са открили, че липсата на пептиди в организма води до нарушено функциониране на клетките, клетъчна дисфункция, ускорено “износване” на тъканите, развитие на патологични състояния и ускорено стареене на организма. В същото време в много проучвания те доказват, че използването на пептиди и отстраняването на пептиден дефицит в тялото допринася не само за отрегулирането на клетъчните функции, но дори загубените клетъчни функции също могат да бъдат възстановени.

За нормалното си функциониране мускулните клетки имат потребност, наред с другите хранителни вещества, от тъканно-специфични пептиди (мускулни пептиди), които поддържат и регулират техните функции. В малко количество тези пептиди могат да постъпят в организма заедно с храната, но по-голямата част от тях се образуват в клетките на тялото, а именно в клетките на мускулната тъкан.

Клетките на мускулните тъкани произвеждат различни видове протеини. Някои от тях са отговорни за образуването на пептиди, които регулират работата на мускулните клетки. Мускулните пептиди се явяват компоненти на протеиновите молекули на мускулните тъкани. В резултат на протеиновият метаболизъм (разграждането на протеина на фракции), те се освобождават. Една от най-важните задачи на мускулно- тъканните пептиди е те да активират четенето на генетичната ДНК информация в мускулните клетки. По този начин пептидите играят ролята на “ДНК-ключ”. Мускулните пептиди активират протеиновия синтез в клетките на мускулните тъкани, регулират обмяната на веществата в тези клетки и регулират тяхната активност. Пептидите заставят клетката да функционира така, както е биологически необходимо. Както в млад, здрав организъм. Когато мускулните клетки функционират добре, мускулите, като орган, работят добре. Ако в нормалните функци на мускулните клетки съществуват нарушения, то, съответно и самите мускули работят лошо. Това води до различни заболявания на мускулната система на тялото. Следователно, адекватното присъствие на мускулни пептиди в организма е много важно.

В млад организъм пептидите, по правило, се образуват в достатъчни количества и мускулните клетки работят добре. Но с възрастта, и особено поставянето на организма под влияние на голям брой различни негативни и стресови фактори (болест, стрес, физически стрес, лошо и непълноценно хранене и др.), както е известно, води до намаляване на синтеза на протеини в организма. В резултат на това, образуването на мускулни пептиди в тялото също намалява. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова по-бързо се изчерпва нивото на пептиди в тялото. Резултатът е дефицит на регулаторни пептиди. Това води до нарушаване на клетъчните функции, развитие на патологични състояния и ускорено износване на основните системи в организма. Колкото по-екстремни са условията, в които работят мускулите, толкова по-голямо е тяхното натоварване и потребност в тъканно-специфичните пептиди (мускулни пептиди) и толкова по-бързо възникват грешки и нарушения на функциите в мускулните клетки, ако тази нужда не е адекватно покрита. Това, от своя страна, може да доведе до загуба на някои важни функции на мускулните клетки и ускорено износване или остаряване на мускулната тъкан.

В такива ситуации е полезно да се подкрепят целенасочено мускулните клетки. Един от ефективните методи за това е приемането на пептиди от мускулна тъкан от животински произход. При всички бозайници пептидите са еднакви. В многобройни проучвания учените доказаха, че ако вземете пептиди, изолирани от мускулите на животни, например телета или прасета, и ги въведете в организма на друго животно или човек, то те се приемат от организма като негови собствени вещества. Пептидите имат тъканно-специфична функция. Тоест, те действат само в този вид тъкан, от която първоначално са били изолирани. За сметка на количеството приемани мускулни пептиди в тялото се обогатява общия запас на регулаторни пептиди, произведени от клетките на мускулните тъкани. По този начин, използването на мускулни пептиди допринася за нормализиране и поддържане на физиологически нормалното ниво на пептиди в клетките на мускулните тъкани и нормализиране на техните функции до физиологично нормалното ниво. Нормализирането на функцията на мускулните клетки води до нормализиране на функциите на самите мускули и съответно на мускулната система на организма.

Мускулни пептиди – клинични изследвания
При клинично проучване е установена ефективността от приемането на мускулни пептиди за комплексното възстановяване на мускулните функции, за увеличаване на резервния капацитет на мускулната тъкан и за намаляване на мускулната умора по време на повишено физическо натоварване, включително спортни занимания и професионални дейности, свързани с повишена физическа активност, както и за поддържане на мускулната функция при стареене. Не са установени странични ефекти. Използването на мускулни пептиди не причинява никакви странични ефекти, усложнения или противопоказания.

Мускулни пептиди – препоръчителни за приложение, при:
• атлети и хора, ангажирани с физически труд, за увеличаване на резервния капацитет на мускулната тъкан и намаляване на мускулната умора;
• по време на стареене за поддържане на функциите на опорно-двигателния апарат.

Областите на приложение се основават на биологическите ефекти на активните вещества в този продукт въз основа на научни доказателства и практически опит.

Мускулни пептиди в препарати
На базата на пептиди, получени от мускулите на млади, здрави животни, се произвеждат медикаменти под формата на инжекции, разтвори, таблетки или капсули, както и биологично активните хранителни добавки.

Мускулните пептиди могат да съдържат до 100 аминокиселини. Но активната част на пептида е много малка и обикновено съдържа до 4 аминокиселини, всички останали не са от значение за регулиращото действие. При избора на препарат с мускулни пептиди е необходимо да се обърне внимание на факта, че в него са използвани най-късите пептиди. Те имат по-малко неактивни части и по този начин имат най-добра пропускливост и регулаторни свойства. Ние използваме само пептиди, получени по метода на най-новата патентована технология, с молекулно тегло до 10 kDa. Препаратите базирани на тези пептиди имат най-добри резултати понастоящем в областта на регулирането и по тази причина се наричат също ​​биорегулатори. Именно на на основата на тези пептиди се произвеждат нашите продукти.

Пептидите, получени от мускулната тъкан на здрави, млади животни, се използват в нашата хранителна добавка Готратикс®.

Биологично активните хранителни добавки, базирани на пептидите, изолирани от мускули, са изключително безопасни за употреба. Тъй като пептидите са ендогенни вещества (произвеждани в тялото) и клетката не може да приема повече пептиди, отколкото и е дадено по природа, то употребата на пептиди не може да доведе до предозиране или да предизвика, каквито и да било, странични ефекти. Ето, защо трябва ясно да се разбере, че пептидите имат много слабо действие, което се развива само с адекватното обогатяване (пептидно ниво) на определени пептиди в тялото. В продължение на много години пептиди са приемали повече от 15 милиона души. През цялото това време никой от тези хора не е имал никакви противопоказания или други странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *