Природни продукти в помощ на сърдечно-съдовата система

«Канакор + Revilab SL 01» – ефективен комплекс за здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Всеки от нас мечтае за дълъг и пълноценен живот. Но е трудно да си представим себе си доволни и щастливи, ако чувстваме паника в гърдите и болка в сърцето, а кръвното налягане скача при всеки повод. А това се случва не рядко. За съжаление, днес болестите на сърцето и кръвоносните съдове уверено лидерстват в целия цивилизован свят. Милиони хора страдат от артериална хипертония, атеросклероза, коронарна болест на сърцето, много от тях вече са претърпели инфаркт или инсулт. Особено тъжно е, когато става въпрос за трудоспособното население или за млади хора в разцвета на силите си.
В Русия сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място по ниво заболявания сред най-разпространените, оставяйки след себе си инфекциозни заболявания и травми, и обхващат в порядъка на 750 случая на 100хил. население. Най-голям дял имат хипертонията и исхемичната болест на сърцето(32-35%). Всеки 4-ти пациент има големия шанс да получи тежки усложнения и сърдечно-съдова катастрофа (инфаркт, инсулт, аневризма и др.). Най-чувствителни към увреждащите фактори са именно съдовете, които захранват жизнените органи: мозъка и сърцето. При това, поражения на самия сърдечен мускул: ревматизъм, миокардит, кардиомиопатия, кардиомиодистрофия – се срещат значително рядко.


Сърцето е неуморен работник. Тежащо около 300гр., то изпомпва около 7000 литра кръв на ден! С помощта на циркулирането на кръвта и лимфата, хранителните вещества и кислорода се доставят до органите, тъканите и клетките, а със съдействието на отделителните органи се изхвърлят въглеродния диоксид и отпадъчните продукти на метаболизма. Сърцето работи без прекъсване, поддържайки нивото на кръвното налягане.

За ден сърдечния мускул се съкращава около 100’800 пъти! При такова натоварване е изключително необходимо да се подсигури непрекъснато и пълноценно хранене. И то се извършва през съдовете на сърцето – коронарните артерии. Просветът на коронарните артерии трябва да бъде достатъчно широк. Ако той се стеснява и кръвният поток не е достатъчен, за да отговори на нуждите на миокарда, тогава се развива кислородно гладуване на миокарда, което води до коронарна болест на сърцето или миокарден инфаркт.

Основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания днес са:
• обременена наследственост – развитие на ранни сърдечно-съдови заболявания у близки роднини (при мъже под 55 годишна възраст и при жени под 65-годишна възраст);
• пол и възраст – рискът е по-висок при мъже над 55-годишна възраст, при жените рискът се увеличава значително след менопаузата, когато намалява защитното действие на женските полови хормони;
• артериална хипертония (повишено кръвно налягане).
Други рискови фактори включват пушенето, заседналия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. Всички тези аспекти заедно с редица други (инфекции, интоксикация, метаболитни заболявания) водят до намаляване на съдовата еластичност и до дисфункция на ендотелиума на съдовата стена, което допълнително задейства развитието на атеросклероза.
Във връзка с това специално внимание трябва да се обърне на метаболитните нарушения: увеличаване на общото съдържание на холестерол в кръвта, повишаване на нивото на „лошия” холестерол (който се отлага в съдовете), намаляване на нивото на „добър” холестерол (което транспортира “лошия” холестерол за унищожаване), увеличаване на нивата на триглицеридите. Дори леко повишаване на кръвната захар значително увеличава риска от атеросклероза. Има специален термин “диабетна болест на сърцето”. Той само посочва факта, че по време на развитието на захарен диабет, състоянието на сърцето на пациента е под такава заплаха, че е приравнено на състоянието на човек с коронарна болест на сърцето, и подобно лечение се предписва за предотвратяване на съдови усложнения, причинени от повишени нива на кръвната захар. Рисковите фактори включват мастно безалкохолно чернодробно заболяване и повишени нива на пикочна киселина в кръвта както и други метаболитни заболявания.

Специалистите са разработили специална диета, която най-ефективно намалява високото кръвно налягане – DASH-диета (от английското название Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетични мерки, които помагат за предотвратяване на хипертония). В много отношения тя прилича на средиземноморската диета: голямо количество плодове и зеленчуци, риба, нискомаслени млечни продукти, протеини от растителен произход (фасул, бобови растения), ограничаване на калориите, месо, алкохол. Изключване на храни от типа “бързо хранене”, мазни и рафинирани продукти.

NB! Много често срещан и много опасен навик е прекомерното приемане на сол. Модерната хранителна индустрия пренасища продуктите със сол и захар, така че вече над 80% от нормалната консумация на сол получаваме с храна. Но ако добавите традиционния руски навик за автоматично осоляване на храната, ще получите значително превишение на нормата, което е фактор за развитието на хипертония и няколко други заболявания.
Препоръките на Световната здравна организация за дневния прием на сол периодично се преразглеждат и процентът постоянно намалява. По-рано за възрастен беше 5 г на ден. Към днешна дата това се счита за максимална доза, превишаването на която не се препоръчва. Най-опасните продукти от гледна точка на надвишаване на нормата за консумация на сол днес са: колбаси, пушено месо и риба, консерви от месо и риба, майонеза и солени сосове.

Така погледнато, от всички основни рискови фактори, ние действително не можем да повлияем само на първите два: наследственост и пол. Но да се обърне специално внимание на останалите рискови фактори и да се намали тяхното въздействие върху организма с помощта на компетентни превантивни мерки е напълно възможно. Важно е да се прилага здравословна диета и да се осигури на организма достатъчно количество от необходимите му вещества: витамини, микроелементи, биофлавоноиди, използване на нутрицефтици, преустановяване на тютюнопушенето и употребата на алкохол, не забравяйте за физическата и творческа дейност, избягвайте прекомерния стрес и напрежение, провеждайте редовен медицински преглед. С други думи, оказваме епигенетично действие върху нашия живот: чрез промяна на факторите на околната среда, повлияваме върху функционалната активност на гените.

За първична и вторична медицинска профилактика, за ефективна поддръжка на сърдечната дейност и доброто състояние на кръвоносните съдове, специалистите на компания Peptides разработиха високоефективния кардио – комплекс «Канакор + Revilab SL 01».

Той има усилващо действие върху ендотелиума на кръвоносните съдове, като ги предпазва от повреждане при повишено натоварване, което от своя страна предотвратява инфилтрацията на съдовата стена, предотвратявайки стартирането на атеросклеротичните промени. Кардиологичният комплекс е с умерено хипогликемично и хипохолестеролемично действие, проявява антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Предпазва ендотелиоцитните мембранни протеини от увреждане в случай на високи концентрации на захари (гликация). Стабилизира тромбоцитната мембрана, намалявайки тяхната контактна активност, предотвратявайки тромбоза. Нормализира реологичните свойства (течливост) на кръвта. Облекчава прекомерното напрежение и спазъм на артериалните гладкомускулни клетки. Има умерено хипотензивно и диуретично действие. Комплексът нормализира метаболизма в тъканите на сърдечния мускул и има лек антиаритмогенен ефект.


Комбинацията от пептидни и непептидни биокоректори «Канакор + Revilab SL 01» оптимизира функционалното състояние на сърцето и кръвоносните съдове благодарение на биологично активните вещества:
Да разгледаме активните компоненти на терапевтично-профилактичния препарат
«Канакор» .
В неговия състав влизат:
Тауринът – естествен продукт на обмен на съдържащите сяра аминокиселини: цистеин и метионин. Има мембранно-защитно действие. Позволява нормалното функциониране на миокарда, предотвратява повишената агрегация на тромбоцитите, намалява нивото на холестерола в кръвта. Тауринът нормализира баланса на невротрансмитерите в централната нервна система. Регулира баланса на солите в клетките на тъканите, запазва необходимата концентрация на калий в сърдечния мускул; предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания (аритмия, исхемична болест, атеросклероза, хипертония). Тауринът подпомага извеждането на излишната течност от тялото, има спазмолитично действие, умерено намалява кръвното налягане, поддържа баланса на калций, който регулира контрактилитета(нарастване силата на съкращенията) на мускулите на сърцето и кръвоносните съдове. В допълнение, таурин оказва влияние на енергийния метаболизъм на миокарда – възстановява съдържанието на аденозин трифосфат в миокарда и намалява дефицита от кислород, има антихипоксичен ефект. Тауринът понижава нивото на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност.
L-аргининът е толкова силна аминокиселина, че в Япония се използва като средство за спешна кардиологична помощ и се прилага интравенозно за разширяване на кръвоносните съдове и за спасяване на човешкия живот в случай на инфаркт.
Аргининът участва в регулирането на съдовия тонус, поддържа оптимално артериалното налягане и нормализира нивата на холестерола в кръвта. Той е част от много ензими и хормони, стимулира производството на инсулин от панкреаса и участва в процеса на синтез на хормона на растежа.
Тази аминокиселина намалява нивото на опасни липопротеини с ниска плътност, като същевременно не намалява нивото на полезни липопротеини с висока плътност в кръвта и без да предизвиква странични ефекти. Той понижава кръвното налягане, подобрява реологията на кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, т.е. тромбообразуване, които могат да предизвикат инфаркти и инсулти, подобрява микроциркулацията. Аргининът се препоръчва при коронарна болест на сърцето придружена със стенокардия. Аргинин вазодилатацията е забележима дори при млади хора, които като правило нямат нарушения в кръвообращението, а при тези със застойна сърдечна недостатъчност тази аминокиселина укрепва сърдечния мускул.

Дихидрокверцетинът е флавоноид, произхождащ от сибирска лиственица и дървесина от дахурийска лиственица. Притежава антиоксидантни, ангиопротективни, регенериращи, противовъзпалителни, детоксикиращи и противовъзпалителни действия. Той потиска процесите на липидна пероксидация на клетъчните мембрани, предотвратява тяхното унищожаване, има капиляропротективно действие, намалява пропускливостта и крехкостта на кръвоносните съдове. Биофлавоноид подобряващ микроциркулацията, коронарния кръвен поток и миокардната контрактилност, намалява вискозитета на кръвта и спомага за възстановяването на сърдечната честота. Освен това, тя нормализира нивото на холестерол в кръвта, предотвратявайки развитието на атеросклероза, намалява риска от инфаркт и инсулт.

Екстрактът от коприва има противовъзпалително, тонизиращо, диуретично, аналгетично и антиконвулсивно действие. Поради високото си съдържание на хлорофил екстрактът от коприва има стимулиращо и тонизиращо действие; ускорява метаболизма; стимулира регенерацията на засегнатите тъкани. През последните години бяха идентифицирани противораковите, антистресовите, антитоксичните свойства на растението. Екстрактът от коприва е в състояние да повиши хемоглобина и да увеличи броя на еритроцити(червените кръвни клетки) в кръвта, регулира киселинно-алкалния баланс. Съдържа секретин, стимулиращ образуването на инсулин, следователно има изразен ефект върху метаболизма на въглехидратите.
Витамин РР (никотинова киселина) нормализира концентрацията на липопротеини в кръвта. Вазодилататорът на нивото на капилярното легло нормализира микроциркулацията, стабилизира клетъчната мембрана на тромбоцитите, предпазва ги от прекомерно активиране, намалява вискозитета на кръвта. Неутрализира турбулентения кръвен поток и съдовите увреждания, дължащи се на хидростатичен течен шок при повишено налягане, тахикардия и др.

Глогът има вазодилататорно и диуретично действие. От началото на миналия век се използва като лекарство за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Той има централно успокояващо действие, подтиска прекомерното възбуждане на симпатиковата част на вегетативната нервна система (симпатикотония) и нежно активира парасимпатичната част. В допълнение, притежава лек диуретичен и спазмолитичен ефект, който също спомага за намаляване на кръвното налягане. Има антиаритмични, кардиотонични, хипотензивни, антиатеросклеротични, спазмолитични и антиоксидантни действия.
Екстрактът от глог подобрява коронарната и мозъчната циркулация вследствие на вазодилатацията, намалява сърдечната честота, укрепва контракциите на сърдечния мускул (кардиотонично действие) и едновременно с това намалява възбудимостта му.

Поради наличието на салицилати, кората на бялата върба има противовъзпалително и обезболяващо действие (салициловата киселина е открита за първи път във върбата). Салицилин спомага за подобряване на реологичните свойства на кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и намалява риска от инфаркт и инсулт.

Revilab SL 01 е иновативен пептиден геропротектор на базата на комплекс от синтезирани ултракъси физиологично активни пептиди в разтвор за сублингвално приложение. Съдържа пептиди на съдовата стена, сърдечен мускул, както и цял комплекс от растителни екстракти (етерични масла от лакрица, мента, лайка, портокал и карамфил) и пчелни продукти (прополис).

Физиологично активните пептиди са вещества, които предотвратяват стареенето на тъканите. Те забавят прогресивното нарушаване на функционалната активност на гена в клетъчното ядро и имат регулаторно действие върху протеиновия синтез на клетъчно ниво, като помагат за възстановяване на биологичната и функционалната активност на тъканите, намалявайки свързаната с възрастта деградация и достигайки до оптимално физиологично ниво. Пептидите са тъканно-специфични и действат строго съгласно принципа “ключ-ключалка”.
Съдовите пептиди имат избирателно действие върху ендотелните клетки на съдовата стена, нормализира техния метаболизъм и възстановява функцията на съдовата стена. В допълнение, лекарството активира регенерацията на ендотелни тъкани, стимулира диференциацията и синтеза на структурни и функционални протеини на ендотелиума. Възстановява междуклетъчното взаимодействие. По този начин се подобрява трофичността на тъканите, намаляват се ефектите на хипоксия, оток, тъканна интоксикация, нормализират се метаболитните процеси, възстановяват се капилярните функции и микроциркулацията.

Миокардният пептид има селективено действие върху миокардните клетки, активирайки синтеза на структурни и функционални протеини, отговорни за функционирането на тъканите на сърдечния мускул, както и за разделяне и диференциране на функционално активни клетки.

Комплексът «Канакор + Revilab SL 01» се препоръчва за използване в програми за ревитализация и профилактика:

  • за първична профилактика на сърдечно-съдови заболявания от 40-45 години. Особено при наличие на наследствена предразположеност (наличие в семейна анамнеза на епизоди на ранна атеросклероза или съдови инциденти);
  • при продължителен физически и / или психо-емоционален стрес, спорт, както и при наличие на лоши навици (тютюнопушене, алкохолизъм), хронична професионална интоксикация, неблагоприятни условия на околната среда;
  • при синдром на хронична умора, метеозависимост, мигрена;
  • при наличие на метаболитни заболявания, затлъстяване, повишена атерогенност, метаболитен синдром, диабет, безалкохолно мастно чернодробно заболяване, подагра и други метаболитни заболявания;
  • когато се приемат орални контрацептиви (за корекция на реологичните свойства на кръвта при жените);
  • при разширени вени, за профилактика на тромбообразувания;
  • по време на рехабилитация след инфаркти и инсулти;
  • за вторична профилактика в комбинация с предписана терапия за исхемична болест на сърцето, атеросклероза, артериална хипертония, кардиомиопатии с различен генезис, аритмия, сърдечна недостатъчност, както и за профилактика на ретинални лезии (хипертоничен таргет орган);
  • за намаляване на приливите и отливите в менопаузата.

СХЕМА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ:
«Канакор» : 1 чаена лъжичка, 2 пъти дневно за месец. Възможни са повторни приемания 3-4 пъти годишно.
Revilab SL 01: 10 капки под езика сутрин преди хранене, не преглъщайте. Разклатете преди употреба. Продължителността на курса е 2-3 месеца или до пълното изчезване на симптомите на заболяването.

Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *