Как да подкрепим имунитета си в прехода между сезоните?

«ЛЕВАИН + ПК-18 » – Високо ефективна комбинация от продукти, която ще Ви помогне да увеличите вътрешните ресурси на вашето тяло!

Промяната на атмосферните температури през ранните пролет или есен, особено след студените дни на зимата или след горещите дни на лятото, за нас е определен стрес, по-точно напрежение за адаптационните системи на нашия организъм, което прави хората по-уязвими под въздействието на неблагоприятните фактори: вируси, остри респираторни инфекции – заболявания, чиято честота нараства в края на сезоните – зима и лято.

Своевременно да се погрижите за профилактиката на респираторните заболявания и да подпомогнете защитните сили на организма, да го адаптирате към новия сезон и новите климатични условия е необходимо именно сега!

От народната медицина до съвременната е дошло до нас познанието за полезни растения, възстановяващи силата, здравето и удължаващи живота ни. Тези природни лечители увеличават съпротивителните сили на нашия организъм към различни негативно въздействащи му фактори, способни по различни начини да активират спящите в него сили, да активират собственният адаптационен резерв. Тази група растения, всяка от които е цяла фабрика за биологично активни съединения, е получилата името “адаптогени” (от латински “Adaptatio” – приспособяване).
Според съвременните характеристики на адаптагените и предявените към тях изисквания, тези вещества трябва да обхващат обширни стимулиращи физиологични действия, да са безвредни за организма и да имат регулиращ (нормализиращ) ефект, независимо от посоката на патологичната промяна в организма.
Ефектът на адаптогените върху организма се дължи на щадящото въздействие на симпатиковата част на централната нервна система. Тези вещества нежно и обратимо активират симпатиковите центрове на задния хипоталамус, оказваики тонизиращо влияние върху мозъчната кора. За разлика от стимулантите, които ускоряват отделянето на невротрансмитери в мозъка и претоварват нервната система, адаптогените нямат изтощително въздействие върху организма. Те имат способността да удължат етапа на резистентност, т.е. имунитета на организма, който възниква, когато се изложи на стрес-фактор и отстрани или напълно елиминира третия етап на стреса – етапа на изтощение (теория на G. Selye, 1979).
Адаптогените намаляват биохимичните нарушения в случаите на стресови реакции, нормализират функциите на хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната система, привеждат в баланс ендокринната система, намаляват нивото на хормона на стреса – кортизол, предотвратяват депресията на имунната система, причинена от третия етап на стреса и предотвратяват хипертрофията на надбъбречната кора. В резултат на това се нормализира взаимодействието между клетките на ендокринната, нервната и имунната системи.
В допълнение, тези вещества непосредственно влияят на тъканният метаболизъм, активирайки процесите на синтез на АТФ молекули – “енергийна валута на клетката”.
Адаптогените имат специфичен имуностимулиращ и обезболяващ ефект, благодарение на стимулирането на образуването на кръв и синтеза на ДНК, РНК и протеини, те активират регенеративни (репаративни) процеси в увредените клетки и тъкани. Адаптагените въздействат върху процесите на детоксикация, т.е. пречистване и обновяване на клетъчни структури, увеличаване на лимфния дренаж и елиминиране на токсините и “шлаките” (остатъчните при метаболизма продукти) от организма Това също увеличава бариерната функция на лимфните възли.
Добре известно е друго много важно свойство на адаптогените, което има голямо практическо значение е тяхното онкопротективно дейтвие. Тези вещества са в състояние да предпазят организма от появата на туморни образования. Това се дължи на редица добре проучени механизми. На първо място, под влиянието на адаптагените се активира хемопоезата(кръвотворението), което означава увеличаване на общия брой имунокомпетентни клетки, активира както клетъчните, така и хуморалните връзки на имунитета. В допълнение, адаптагените стимулират производството на интерферон-специфични медиатори, отговорни за антитуморния имунитет, намалявайки скоростта на растеж и размножаване на раковите клетки. Също така, адаптогените насърчават образуването на рецептори в туморните клетки, посредством които е възможно по-ефективно да им въздействат определени лекарства и да блокират растежа на кръвоносните съдове,хранещи тумора.!!!
По този начин, антитуморният ефект на адаптогените се проявява в предотвратяване на развитието на тумор, забавяне на туморния растеж, намаляване на риска от метастази и предотвратяване на рецидив на тумор в тялото. Известно е, че различните адаптогени имат различно влияние върху организма, ето защо се препоръчва да се комбинират и редуват, което ще подсигури техния синергичен ефект.
Комплексният препарат на компания Peptides – „Леваин” е разработен въз основа на резултатите от съвременните изследвания на адаптагените и съдържа девет от най-ефективните и добре проучени компоненти от растителен произход.
Леваин” хармонично мобилизира защитните сили на организма, повишава физическата и умствена работоспособност, възстановява и предотвратява от функционални увреждания, породени от психо-емоционални и други видове стрес. Отстранява вялост, сънливост, раздразнителност и други симптоми на вегетативната дисфункция. В допълнение към имуномодулиращото и анти-стрес действие, Леваин подобрява кръвообращението и намалява риска от развитие на заболявания, свързани с лимфната система, подобрява липидния метаболизъм, също е антиоксидант и детоксикатор.

Съставът на билковият препарат Леваин включва:
Елеутерокок бодлив
Използва се като тонизиращо и общоукрепващо средство. Съдържа в състава си елеутерозид, който има свойството да повишава пропускливостта на клетъчните мембрани, по-специално за глюкозата. Елеутерококът също има понижаващо нивата на кръвната захар свойство, подобрява процесите на терморегулация в организма и активно се използва за лечение и профилактика на простудни заболявания. Препоръчва се при синдром на хронична умора, нарушена концентрация, като укрепващо средство след преживяни продължителни заболявания от различен произход, при невроза.

Китайска лимонова трева
Основните активни съставки на китайският лимоник – Шизандра(Schisandra chinensis) са схизандрин и схизандрол. Използва се за повишаване на общия тонус на организма, за стимулиране на симпатиковата нервна система, за стимулиране на сърдечно-съдовата и дихателната система, за лечение на апатия и депресия. Също така, това растение има способността да стимулира секрецията на стомашния сок, подобрявайки храносмилателните процеси. Лимоновата трева подобрява възбуждането в мозъчната кора и повишава нивото на работоспособност.

Левзея (Leuzea) шафран
Редовният прием на този растителен компонент благоприятства натрупването на АТФ и гликоген в сърдечната, скелетната мускулна тъкани и черния дроб, спомага за намаляване на съдържанието на глюкоза при наблюдаваната адреналинова хипергликемия и инхибира развитието на хипогликемия в случай на исползващи инсулин пациенти. Препаратите с левзеи в състава проявяват антихипоксични и понижаващи липидите качества, повишават устойчивостта на организма към физически натоварвания и негативни (стресови и екстремални) фактори на околната среда, подобряват паметта, повишават концентрацията и интелектуалната активност и намаляват умората. Дългосрочната и редовна употреба на адаптогена облекчава протичането на дерматити, алергични прояви, автоимунни и астматични състояния, възстановява клетъчния и хуморален имунитет, нормализира ендокринната дейност, оказва ноотропно действие.

Rhodiola rosea – Златен корен
Неговият състав се съдържа родиолиз и родозин, които имат стимулиращо въздействие върху организма: антихипоксично – подобрява работата на сърдечно-съдовата система; антиоксидантно – повишава активността на супероксиддисмутазата (СОД), намалява нивото на свободните радикали и пероксидацията на макромолекулите; антитуморно – активира имунната система. По своите тонизиращи и общоукрепващи свойства, родиола може да се нарече една от най-мощните растителни адаптогени, известни на човечеството.

Кипри теснолистни или Иван-чай (Горска върбовка)
Дъбилните вещества(танини) и пектините, съдържащи се в Кипри, имат антибактериално и антивирусно действие, допринасят за извеждането на тежките метали от човешкото тяло по време на интоксикация. Листата на растението са богати на аскорбинова киселина – в тях се съдържат 4 пъти повече витамин С, отколкото в лимона. Това свойство на Горската върбовка ви позволява ефективно да се преборите с настинки и остри респираторни инфекции. Тритерпеноидите са способни да инхибират растежа на раковите клетки. Кумарините притежават спазмолитични и вазодилатиращи свойства. Благодарение на влизащите в състава на кипри – магнезий, витамини от група В, флавоноиди, той ефективно нормализира психо-емоционалното състояние (намалява нервността, раздразнителност, облекчава главоболието). Оказва съдействие в нормализирането на храносмилането и обмяната на веществата, подобрява всички видове метаболитни процеси, особено на липидите и въглехидратите.

Корен от женско биле (лакрица или сладък корен)
Екстрактът на корена съдържа вещества, сходни както по структура, така и по действие със стероидните хормони, които се произвеждат от кората на надбъбречната жлеза, това подчертава изразените противовъзпалителни и антиалергични свойства на женското биле. При поглъщане женското биле има обгръщащо, спазмолитично, заздравяващо, антипиретично, отхрачващо, антимикробно и антивирусно въздействие.
Към днешна дата, известни не само противовъзпалителни, но и антитуморни свойства на женско биле. Последните проучвания потвърдиха и научно обосноваха употребата на това лекарствено растение при злокачествени тумори. От лакрица е възможно да се изолират редица биологично активни вещества, които намаляват нивото на холестерола в кръвта и допринасят за отстраняването на холестеролните плаки в кръвоносните съдове. Лакрицата е много по-сладка от захарта. Това се дължи на съдържащата се глициризинова киселина в него. През последните години глициризиновата киселина и нейните соли се използват широко като средство за детоксикация при хранително и лекарствено отравяне, при инфекциозно-възпалителни, алергични и други заболявания.

Жълт кантарион или Хиперикум(Hypericum)
Растението се ползва с широка популярност в традиционната медицина. Отдавна се приема вътрешно като хемостатично, противовъзпалително, антивирусно средство. Противовъзпалително действие – поради стягащи свойства, както и инхибиране на освобождаването на арахидонова киселина от гранулоцитите. Жълтият кантарион потиска растежа на Staphylococcus aureus и други микроорганизми, като херпес вируси и хепатит B. Жълтият кантарион регулира функциите на ендокринните жлези и стомашно-чревния тракт, повишава защитните функции на организма.

Наскоро бе открито друго свойство на Хиперикум. В резултат на клинични проучвания е установен антидепресантният ефект на хиперикумния концентрат, който има положителен ефект върху нервната система. Изследванията доказват, че жълтия кантарион има значими антистресови, седативни и антидепресивни ефекти. Антидепресантният ефект се дължи на способността на Hypericum да инхибира обратното поемане на серотонин, норепинефрин и допамин, като по този начин повлиява обмена на мелатонина. Хиперикум нормализира съня, оказва седативно действие, като в същото време е в състояние да подобри настроението, да повиши цялостната ефективност на човека.

Амарант – Куча лобода или Щир бодлив (Amaranthus spinosus)
“Амарант” се превежда буквално като отричане на смъртта или даряващ безсмъртие. Особено внимание трябва да се обърне на ценното вещество в растението – сквален. То допринася за насищането на органи и тъкани в организма с кислород, повишава защитните функции на организма, бори се срещу рака, спомага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, предпазва организма от последиците на радиоактивното облъчване, има антимикробно действие. Амарантът има уникално високо сред растенията съдържание на сквален – въглеводород, предшественик на тритерпените и стероидите, включително тези, използвани за лечение на атеросклероза. Според резултати от медицинските изследвания скваленът е признат като най-важният компонент, изпълняващ ролята на регулатор на липидния и стероидния метаболизън в човешкото тяло, притежаващ антиоксидантни свойства.

Широколистен /Голям/ живовляк (Plantago major)
екстрактите от живовляк имат силно противовъзпалително действие,а високото съдържание на дъбилни вещества и фитонциди подсигуряват неговия бактерициден ефект. Наличието му на полизахариди спомага за намаляването на възпаления. Препарати, имащи в състава си живовляк, укрепват имунитета и повишават ефективността на други средства в борбата срещу злокачествените тумори, предпазват вътрешните органи от увреждане при лъче- или химио-терапии. В зависимост от вида на инфузията, живовлякът може да тонизира или обратно – да успокои и понижи кръвното налягане.

По този начин, поради сложния многокомпонентен състав, Леваин(Levain) има широк спектър от профилактични свойства. Този лечебно-профилактичен препарат има меко тонизиращо действие, повишава функционалната активност на нервната система, настроението и жизненият тонус, подвижността на мускулите и нервно-мускулния апарат.

При приема на Леваин, се наблюдава подобрение в общото състояние и нормализиране на съня, повишаване на работоспособността, намалява умората при физическо натоварване и поява осезаемо чувство на бодрост.Повишава се, също така, умствената активност, концентрацията, паметта, зрителната острота и слуха.

Стимулиращият ефект на Леваин не е съпроводен от субективно усещане за възбуда. Редовният прием на този терапевтичен и профилактичен комплекс не предизвиква лекарствена зависимост и не се съпровожда от срив след спиране на действието. Препарата ефективно увеличава адаптивните възможности на организма в екстремни ситуации, отслабва разрушителните влияния на стресовите реакции.

В онкологичната практика Levain се използва за облекчаване на страничните ефекти, специфични при антитуморните терапии и за запълване на „свободните” интервали с цел предотвратяване на рецидиви и метастази, както и за активиране на процеса на прочистване на организма от туморните клетки, останали след лечението и следоперативния период. При пациенти с доброкачествени тумори (молове, брадавици, папиломи) и предракови състояния (левкоплакия, дисплазии) и при възрастни хора, Леваин се използва като профилактично средство за предотвратяване появата на туморни образования и за увеличаване на общите съпротивителни сили на организма.

За по-трайно и пълно въздействие, специалистите от Научния отдел на компания Peptides, препоръчват използването на Леваин заедно с естествения пептиден комплекс ПК-18. Съставът на ПК-18 включва естествени пептиди на мозъчната, съдовата, хрущялната и тимусната тъкан.

Натуралните пептиди в разтвор осигуряват биорегулацията, забавят деградацията на тъканите и коригират нарушенията в клетките, възникнали в резултат на патологични процеси, привеждайки ги до оптимално физиологично ниво, характерно за дадената възраст. В ПК-18 пептидите с естествен произход нежно регулират протеиновия синтез на клетъчно ниво. Тъканно-специфичните пептиди действат строго целенасочено, на принципа “ключ-ключалка”. Ефективността на тяхното използване е доказана от повече от тридесет години опит в клиничните изследвания. Пептидните биорегулатори нямат нежелани реакции и не предизвикват усложнения.

Тимусният пептид има регулиращ ефект върху клетките на тимусната жлеза, ускорява съзряването на различни популации от Т-лимфоцити, изравнява съотношението Т и В-лимфоцити, нормализира имунния отговор, има онкопротективен действие.
Мозъчният пептид действа селективно върху клетките на нервната тъкан и главния мозък, нормализира метаболизма в мозъчните клетки и регулира техните функции.
Съдовите пептиди подобряват трофиката, възстановяват функцията на капилярите. Регулират метаболитните процеси в съдовата стена. Помагат за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове. Намалява риска от увреждане на съдовата стена, кръвоизливи и тромбообразувания. Съдовите пептиди спомагат за възстановяване на структурата на съдовата стена, активират възстановяването на ендотелните клетки, възстановяват тяхната пропускливост и подобряват микроциркулацията.
Пептидите от костни и хрущялни тъкани имат селективно действие върху съединителните клетки на човека, нормализирайки техния метаболизъм и функционална активност.

Освен пептидите в състава на ПК-18 са включени – биоантоксидантния комплекс “Неовитин”, получен от жен-шен; етерични масла от ела и лавандула, които имат антивирусно, антибактериално, седативно, регенериращо и противовъзпалително действие.

Комбинираната употреба на Леваин и ПК-18 се препоръчва в следните случаи:
– за предотвратяване на остри респираторни заболявания, повишаване на неспецифичната резистентност на организма в между сезонните периоди;
– при повишена физическа активност и активни спортни занимания;
– при емоционална и интелектуална преумора, остри и хронични стресови ситуации;
– при астеничен синдром, хипотония, невротични състояния;
– при възстановяване от минали инфекциозни и соматични заболявания и травми;
– за подобряване на умствената работоспособност, концентрация на вниманието, подобряване на паметта, зрителната острота и слуха;
– при наличие на неблагоприятни екологични фактори по местоживеене, промишлени вредности в работната среда, лоши навици, медикаменти и други хронични интоксикации;
– за предотвратяване на преждевременно стареене.

Леваин се използва, също така, като онкопротектор и като адаптоген в професионални дейности, свързани с чести командировки, нощни смени, както и при промяна на климатични условия и часови зони, така и като част от комплексното лечение на онко-болни пациенти с различни локализация и етап в процеса на лечение.

Схемите за приложение на комплекса “Леваин + ПК 18” са разделени на профилактична и засилена/терапевтична.
Профилактична схема за Леваин: 1 капсула през първата половина на деня преди хранене в продължение на месец. Можете да провеждате курс 2-4 пъти годишно.
Терапевтична схема: по 2 капсули през първата половина на деня преди хранене през целият период на неблагоприятно въздействие.

ПК-18 Нанесете 6-8 капки от препарата върху вътрешната страна на китката по дължината на вените. Втрийте, използвайки същата област на другата китка, до пълното им абсорбиране (разтъркайте двете китки една в друга). След 7-15 минути пептидите се свързват с дендритните клетки, които ги транспортират до лимфните възли, където пептидите се “прекачват” в кръвоносната система и чрез кръвта се насочват към нужните органи и тъкани. Продължителност на курса – 3-6 месеца.


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *