Натурален комплект «Женско здраве» – Компетентната подкрепа на женският организъм в пост-репродуктивния период.

Продължителността на живота в целия свят, включително и в нашата страна, нараства. А това означава, че в обществото нараства делът на хората в средна и по-напреднала възраст, сред които в по-голямата си част са представители на прекрасния пол. Според прогнозите до 2030 г. броят на жените в късния репродуктивен период вече ще е с 30% повече от днешния. Освен това, поради променените условия на живот и развитието на медицинските технологии в момента се наблюдава общо нарастване в репродуктивния период до 60 години! В нашите статии, лекции и уебинари говорим неуморно за значението на грамотни и адекватни превантивни (профилактични) мерки за последващото опазване на здравето и качеството на живот на жените на възраст 35-45 години – в края на репродуктивния период. Все пак тази група е една трета част от всички жени в репродуктивна възраст.

Компетентната подкрепа на женското тяло на тази възраст е от първостепенно значение, тъй като започват хормонални промени и се чуват първите аларми – признаци на хормонален дисбаланс – което прави женската полова система още по-податлива на агресивни фактори на околната среда! Както знаем, хармоничната работа в половата сфера има защитно въздействие върху целият женски организъм. И още в началния период на инволюционни промени, жената става по-чувствителна емоционално и физически. Сам по себе си този период може да се нарече рисков фактор за развитието на много заболявания и изисква Жената да предприеме внимателно, информирано и осъзнато отношение към своето здраве.

Целият комплекс от симптоми, по-характерни за менопаузата, може да се появят много по-рано (което е особено неприятно) и значително намалява качеството на живот. Сред тези симптоми са:
Метаболитните нарушения, водещи до увеличаване на телесното тегло и неговото висцеларно преразпределяне и увеличаване на инсулиновата резистентност (висцеларно затлъстяване, нарушен липиден профил, възпаление, инсулинова резистентност или изявен риск от захарен диабет и увеличен риск от сърдечно-съдово заболяване);
Загубата на костна маса, т.е. намаляване на костната минерална плътност;
Симптоми на автономна дисфункция като колебания в кръвното налягане, главоболие, сърцебиене, изпотяване, слабост или сънливост;
Силни отражения на емоционално ниво, които правят жената по-раздразнителна, сълзлива, нервна, тревожна или депресирана.

И най-важното: в допълнение към намаляване на качеството на живот, тези условия водят до развитието на много заболявания, включително и туморни такива!

Според статистиката днес около 39% от всички видове рак при жените са в гениталната област.

Като цяло, туморните заболявания се разделят на доброкачествени, злокачествени и тумор-подобни. Последните включват дихормонална хиперплазия, мастопатия, полипи, кондиломи и др. Най-честите доброкачествени женски генитални тумори са миоми и фибромиомни матки.

Преходният период се характеризира с увеличаване на така наречените ановулаторни цикли, при които не се случва съзряване и освобождаване на фоликула и в резултат на това се образува временен ендокринен орган – жълто тяло, отделящо прогестерон. Липсата на този хормон провокира пролиферацията(разрастване чрез делене на клетките) на лигавицата на матката и дори маточно кървене.

За разлика от доброкачествените тумори, злокачествените клетки бързо нарастват, разпространяват и заразяват околните тъкани, нахлуват и прорастват в лимфни и кръвоносни съдове. Най-често се среща тумор на маточната шийка. Ракът на матката се открива 15-20 пъти по-рядко и се среща по-често при по-възрастните жени (пиковата честота е при 60-64 годишна възраст). Много по-рядко рак на външните полови органи и влагалището.

Злокачествени новообразувания на яйчниците могат да се появят при жени от всякаква възраст. Всяка година в Русия има около 13 хиляди случая на първично откриване на това ужасно заболяване!

На първо място сред туморните заболявания при жените са туморите на гърдата. В практиката «Златен стандарт» за скрининг за рак на гърдата е мамографията, която позволява да се намали смъртността с 30-50%.

Днес е доказано, че голям процент от рака на репродуктивната система при жените може да бъде предотвратен. Още по-неприятен е факта, че при две трети от пациентите онкологичният процес се открива на втория или дори трети етап от развитие на заболяването, което ограничава възможностите за лечение.

Така че, жената за да запази здравето си е необходимо:
редовно да посещава гинеколог – поне веднъж годишно, дори и при липса на оплаквания. Да се проведе палпация и ултразвуково изследване на млечните жлези;
да провежда мамографско изследване след 40 години: ако няма патология на млечните жлези, веднъж на всеки две години; и ако има рискови фактори (фамилна анамнеза на двама роднини, които са претърпели рак на гърдата, фактор на нараняване на гърдата, включително операция, ефекти от радиационни катастрофи, анамнеза на рак на гърдата, туберкулоза) всяка година;
откриване и лечение на предракови заболявания (полипи, левкоплакия, ендометриална хиперплазия, кисти);
идентифициране и лечение на хормонални смущения в организма, възпалителни заболявания;
да има отговорен подход към избора на сексуален партньор, да се ангажира с превенцията на полово предавани болести и да ги третира своевременно. Използвайте контрацептиви и не допускайте/избягвайте абортите;
да се откажат от лошите навици, придържайки се към здравословен начин на живот. Поддържайте нервната, ендокринната и имунната системи.

Изключително важно е да се отнасяме внимателно и да се търси индивидуален подход към жената в късния репродуктивен период, когато поради промени в концентрацията на половите хормони цялото й тяло е подложено на силен натиск. Променят се обменните процеси в такива тъкани като костни, съединителни и съдови, промени настъпват също в ендокринната и нервната системи, особено техния висш ешелон – хипоталамо-хипофизната регулация. Тялото на жената се нуждае от подкрепа, така че завършването на фертилната възраст и преходния период да премине възможно най-комфортно.

За системно оздравително подобрение на женският организъм и за предотвратяване развитието на много заболявания, включително и за онкопрофилактика, в компания Peptides бе разработен иновативен комплекс за пептидна и непептидна биорегулация – «Мамитон» + Revilab SL 10.
Комплексът поддържа в оптимални нива физиологична дейност на организма, предотвратява разрушителното влияние на негативните фактори, повишава функционалния резерв на организма, неспецифичната резистентност, предотвратява възрастовото намаляване на обменните процеси и преждевременното снижаване на хормоналните нива. Доказано действие и целящи ефекти от приемането му са – да се предотврати развитието на туморни заболявания на женската репродуктивна система, да се намалят болезнените усещания по време на менструация, да се намали активността на възпалителните процеси. Оказва лек седативен ефект. Намалява проявата на автономни заболявания: раздразнителност, тревожност, промени в настроението. Ускорява детоксикацията, т.е. почиства клетките на организма, осигурява антиоксидантна защита на тялото.

Съставът на натуралния нутрицевтик “Мамитон” включва: екстракти от – дяволска уста и пиперлива мента, коприва, пача трева, водорасли ламинария, шипка, хмел, орех, ресвератрол, витамини A и E.

Лекарствените билки – Дяволска уста(Herba Leoniri) и Пиперлива мента(Mentha piperita) имат леко успокояващо действие, намаляват раздразнителността и подобряват процеса на заспиване, което прави съня по-дълъг и дълбок, което също спомага за нормализиране на менструалния цикъл. Дяволската уста(страхливче, темянка) увеличава силата и намалява честота на сърдечните съкращения. Тези лечебни растения имат регулиращ ефект върху вегетативната нервна система, чийто дисбаланс води до скокове на кръвното налягане, кардиалгия (болка в областта на сърцето) и други неприятни и понижаващи качеството на живот прояви.

Екстрактите от Коприва и Пача трева(Polygonum aviculare L,гъша трева, кокошкина трева, пачалък, свинска трева, червенка, паче жито, пачина, фасулявче, троска трева) отдавна се използват в традиционната медицина за борба с кървенето от матката. Копривата повишава тонуса на гладката мускулатура на матката и увеличава нейната контрактилна способност. Съдържа витамин К, който има хемостатичен ефект и следователно намалява кървенето. Богатият състав на биофлавоноидите на “пачалъка” стимулират обмена и регенерацията на тъканите за бързо възстановяване на страдащия от кървене ендометриум в матката и при затваряне на повърхностни рани.

Екстрактите от хвощ и коприва намаляват производството на простагландини и потискат освобождаването на хистамин, потискайки алергичното и автоимунно възпаление. Те имат диуретичен ефект, облекчават подуването и задържането на течности, което е ефективно при всички възпалителни заболявания на пикочо-половата сфера.

Екстрактът от хмел съдържа естествен фитоестроген, по своето си действие прилича на женския хормон естроген и помага за балансиране на половите хормони и за намаляване на проявите, свързани с тяхната недостатъчност (суха вагинална лигавица, намаляване на нейната регенерация, нормализиране на биоцинозата и). Съставът на екстракта от хмел включва две антибактериални вещества: лупулин и хумулон, възпрепятстващи размножаването на условно патогенна грамположителна флора.

Екстрактът от плода шипка, с богатия си на витамини и антиоксиданти състав, защитава организма, способства регенерацията и помага за функционирането на кръвоносните съдове и половите жлези.

Екстрактът от орех има имуномодулиращи, бактерицидни и антиоксидантни свойства. Увеличава антитоксичната активност на чернодробните клетки на хепатоцитите.

Терапевтичният ефект на екстрактът от водорасли Ламинария се дължи главно на наличието на органични съединения и йод в него, отговорни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, от която зависи работата на целия организъм, включително и на яйчниците. Екстрактът от ламинария нормализира менструалния цикъл, намалява интензивността на пременопаузалните прояви. Антисклеротичният ефект на ламинарията се обяснява не само с високото съдържание на йод, но и със съдържанието на холестерол антагонистта в него – бета-ситостерол, който разтваря наскоро образувани холестеролни отлагания по стените на кръвоносните съдове. Редовната употреба на водорасли Ламинария намалява проявите на мастопатия, води до регресия на кистите, нормализира епитела на млечните жлези.

Ресвератрол е фитоалексин от групата полифеноли, един от най-важните компоненти на тъмния екстракт от външната гроздова ципа, предпазващ растенията от гъбички, бактерии и паразити.

Естественият активатор на сигналната система Keap1 – Nrf2 – транскрипционен фактор за ензими, които задействат първата и втората фаза на детоксикация в клетката, регулирайки защитата на клетките срещу токсичните ефекти на ксенобиотици, метали, радиоактивни увреждания и др. Ресвиратролът е мощен антиоксидант. Има антиканцерогенни, хепатопротективни и противовъзпалителни свойства. Този компонент подобрява метаболитните процеси, състоянието на съдовата стена, засяга метаболизма на липидите, холестерола.

NB! Ресвератрол проявява естрогенна активност чрез свързване към същите рецептори като естрадиол, един от основните човешки естрогени. За разлика от естрадиола и диетилстилбестрола, които ускоряват развитието на редица хормонозависими тумори и излишъкът който е свързан с повишен риск от развитие на рак на гърдата, ресвератролът проявява универсален антитуморен ефект. Експериментите показват, че той инхибира рибонуклеотид-редуктазата и потиска ДНК синтеза при бозайници, като директно блокира размножаването на туморни клетки. Друг механизъм на антитуморното действие на ресвератрола е неговата конкуренция с естрадиол за мястото на свързване на рецептора, което намалява стимулиращия ефект на естрадиола върху клетките на хормон-зависими тумори. Както всички фитоестрогени, ресвератролът може да намали риска от остеопороза, която често се причинява от намаляване на нивата на естроген при жените по време на менопаузата. Освен това, ресвератролът има благоприятен ефект върху кожата, стимулирайки синтеза на колаген и предотвратявайки неговото омрежване. Този ефект се дължи на комбинираните антиоксидантни и естрогенни ефекти на ресвератрол.

Витамин А (ретинол) – Неутрализира свободните кислородни радикали. Той е активатор на рецепторите за много фактори на растежа. Стимулира деленето и диференцирането на клетките на бързо делящи се тъкани: хрущял, костна тъкан, сперматогенен епител, плацента, епител на кожата, лигавици, имунна система.

Витамин Е (токоферол) – Ограничава реакциите на свободните радикали в бързо делящите се клетки на лигавиците, епитела, ембриона. Този ефект е в основата на положителния ефект на витамина върху регулирането на репродуктивната функция при мъжете и жените («токоферол» от гръцки. Tokos – потомство, phero-пренася).

Revilab SL 10 е най-новият многокомпонентен и мултифункционален age-протектор на базата на комплекс от синтезирани ултракъси физиологично активни пептиди в разтвор за сублингвално приложение. Съдържа пептиди от епифизата, пикочния мехур, съдовата стена, както и цял комплекс от растителни екстракти (сладък корен, мента, лайка, етерично масло от портокал и карамфил) и пчелни продукти (прополис).

Физиологично активните пептиди са вещества, които предотвратяват стареенето на тъканите. Те забавят прогресирането на нарушенията във функционалната активност на гена в клетъчното ядро ​​и оказват регулаторно въздействие върху протеиновия синтез на клетъчно ниво, спомагайки за възстановяване на биологичната и функционалната активност на тъканите, намалява свързаната с възрастта деградация и извежда тяхната работа до достигането на оптимално физиологично ниво. Пептидите са тъканно-специфични и имат строго насочено действие принципа “ключ-ключалка”.

Ефективността на сублингвалната форма се дължи на факта, че лекарството, попадащо в сублингвалното пространство с гъста мрежа от капиляри, е в състояние да проникне директно в кръвния поток. По този начин се избягват затруднения като преминаване през лигавицата на храносмилателния тракт и метаболитната първична дезактивация от черния дроб. Сублингвалният метод в неговата биодостъпност не отстъпва на подкожните инжекции.

Синтезираният пептид на епифизата има селективен ефект върху клетките на невроендокринната система, нормализира метаболизма в клетките на епифизата и възстановява секрецията на ендогенния мелатонин, регулира хормоналния обмен, има регулаторно действие върху епифизата, надбъбречните жлези и на човешкият организъм като цяло.

Синтезираният съдов пептид има селективен ефект върху различни клетки на съдовата стена, нормализира метаболизма в клетките и регулира функциите на съдовата стена. В допълнение, лекарството активира регенерацията на ендотелни тъкани, стимулира диференцирането и синтеза на структурните и функционалните протеини на ендотелиума. Възстановява взаимодействия между клетките. По този начин се подобрява трофика на тъканите, намаляват се явленията хипоксия, отоци, тъканна интоксикация, нормализират се метаболитните процеси, възстановяват се капилярната функция и микроциркулацията.

Синтезираният пептид на пикочния мехур има селективен ефект върху клетките на стената на пикочния мехур, нормализира метаболизма в тях, мускулния тонус на детрузора и сфинктера на пикочния мехур и самият процес на уриниране.

Комплекс «Мамитон» + Revilab SL 10» или «Женско здраве» се препоръчва:

• с цел предотвратяване на нарушения на женския хормонален статус, особено за жени от рискови групи с наследствена предразположеност за профилактика на женска онко-патология;

• за предотвратяване на процеси на преждевременно стареене и ранно настъпване на менопаузата, изглаждане на нейните прояви. В комплексни програми за ревитализация и онко-протекция, насочена към разширяване на резервния капацитет на органите и тъканите на невро-ендокринната репродуктивна и пикочна система, нормализиране на всички циклични процеси в организма, особено при наличие на множествени раждания, аборти, спонтанни аборти, възпалителни заболявания женските полови органи;

• в случаи на вирусни инфекции, особено при заразяване с папилома-вирусна инфекция, след преминали стари заболявания, които се предават главно по полов път;

• при професионални вредности и за живеещи в екологично неблагоприятни райони, при наличие на лоши навици;

• при артериална хипертония, съдова атеросклероза, ангиопатия;

• за профилактика на нарушения на отделителната (пикочна) система, особено в периода на климакс и при хора в напреднала възраст;

• при хормонален дисбаланс в климактериума и при ендокринните патологии;

• за да се нормализира работата на женската репродуктивна система и увеличаване на фертилността(плодовитостта) при планиране на семейството, да се предотврати преждевременното стареене на кръвоносните съдове, кожата, костите и ставите и да се подобрят реологичните свойства на кръвта.

Начин на приемане:

«Мамитон»: 1 капсула 2 пъти на ден, преди хранене – в продължение на месец. За по-висока ефективност се препоръчва, приема на «Мамитон» да се съчетае последователно с препарата «Индозин». В годината се провеждат 2-4 курса.

Revilab SL 10: сутрин преди хранене, 5-10 капки под езика – в продължение на 1 месец. Разклатете преди употреба.


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *