Натурален високоефективен комплекс за нервната система и очите

«Zinsil-T + Revilab SL 02» : регулира работата на нервната и имунната системи

Всички ние знаем колко е важно да се храним рационално за да съхраним здравето си. Учените са създали хранителни добавки с не малко биологично активни вещества, предотвратяващи развитието на различни заболявания. Доказано е например, че с помощта на балансирана диета и рационален начин на живот може да се предотврати до 40% от раковите заболявания.

Постъпващите с храната питателни и биологично активни вещества пряко влияят върху работата на организма. Ако нутрициологическата(хранителната) стойност на продуктите не съответства на нуждите на организма, то в неговата работа започват да възникват сблъсъци, поради нарушената регулация на метаболизма (в обмяната на веществата). Точно това се случва когато се поддадем на прекомерната страст към модерната рафинирана храна, бързата храна (фастфуд), сладкишите, продуктите, съдържащи трансмазнини. Ситуацията се влошава от вредните навици, стреса и нарушенията в дневния режим, постоянната липса на сън. В дългосрочен план всичко това води до намаляване резервните възможности на организма и като следствие до цяла каскада от проблеми. Подобен начин на живот задейства процеси, водещи до развитието на „синдром на изобилието“, или метаболитен синдром, атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, до хронично повишено ниво на глюкоза в кръвта, което уврежда стените на кръвоносните съдове. Особено важно е да се обърне внимание на този фактор от хората, генетично предразположени към хронични метаболитни заболявания.

Метаболитният синдром се среща средно при 30% от населението на икономически развитите страни и разпространението му започва да придобива заплашителен характер. Метаболитният синдром представлява цял комплекс от нарушения: наднормено тегло, намалена чувствителност на тъканите към инсулин (инсулинова резистентност), високо кръвно налягане (хипертония) и повишена тромбоза. След липидния обмен се нарушава обмена на въглехидратите и пуриновия метаболизъм (структурните градивни елементи на генетичния материал на ДНК). При метаболитен синдром се наблюдава повишаване на нивата на липопротеините с ниска плътност – така наречения лош холестерол. Те лесно проникват в стените на кръвоносните съдове и се отлагат там. Това води до развитие на атеросклеротични промени в съдовете и служи като рисков фактор за инфаркти и инсулти.

Наднорменото тегло е основният пусков фактор за редица най-често срещани неинфекциозни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2, чернодробна стеатоза (затлъстяване) и много други нарушения. Според статистиката на Световната здравна организация затлъстяването е петата по значимост причина водеща до смърт в света.

Веществата, необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло, в допълнение към мазнините, протеините и въглехидратите включват витамини, микроелементи и антиоксиданти.

Да разгледаме колко е важен за оптималната работа на организма такъв елемент като цинк. В човешкият организъм се съдържа всичко 2 грама цинк. Изглежда като нищожно количество! На практика обаче няма жизненоважен процес, в който този най-ценен микроелемент да не участва.

Цинкът участва в митохондриалното дишане допринасяйки за изработването на енергийната «валута» на клетката – молекулите на аденозинтрифосфат (АТФ). С участието на цинк се случва заздравяването на рани, синтеза на протеин и нуклеинова киселина. Той е особено важен за бързо обновяващите се тъкани (епител на кожата и лигавиците, състав на кръвта). Този микроелемент участва в процесите на храносмилане, като част от състава на храносмилателните ензими. С участието на ензима, съдържащ цинк, в клетките и междуклетъчната течност се извършват детоксикационни процеси: неутрализация и отстраняване на отпадачните продукти от разграждането – остатъчни продукти на метаболизма. Цинкът също е част от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH) (разграждане и отделянето на непотребните и вредни отпадни продукти /на етиловия алкохол/).

Цинкът е изключително важен в процесите на синтез, натрупване и освобождаване на инсулин в клетките на панкреаса. Цинкът увеличава продължителността на живота на молекулите инсулин и по този начин увеличава физиологичния му ефект (утилизацията/използването на глюкозата от клетките), намалявайки нивото и продължителността на хипергликемията в кръвта. Ензимът, съдържащ цинк, преобразува неактивния инсулин в активната му форма. Постъплението на този микроелемент в достатъчни количества предотвратява развитието на инсулинова резистентност – невъзприемчовостта наклетката към инсулин. Развитието на това патологично състояние е в основата на развитието на затлъстяване, метаболитен синдром, диабет 2-ри тип.

Важна роля за запазване и поддържането на оптимално телесно тегло играе хормонът лептин, открит наскоро от науката, така нареченият – хормон на насищането. Когато нивото на лептин в кръвта е високо ние чувстваме ситост и удовлетворение. Спадът в нивото му предизвиква тревожност и желанието да се храним. Това е нормално. Но се оказа, че развитието на инсулиновата резистентност е свързано с резистентността към лептин, т.е. невъзприемчивост на организма към лептин. При лептиновата резистентност рецепторите на клетките на хипоталамуса остават глухи за сигналите от лептина, и тези изменения са аналогични на тези, които възникват при инсулиновите рецептори при диабет тип 2. В резултат на това човек може да има високо ниво на лептин в кръвта, но мозъкът не получава необходимите сигнали, клетките не го чуват и не получават информация за насищане на организма. По този начин организма живее както в режим на дефицит, създава се фалшиво чувство за глад, което води до преяждане и наддаване на тегло. При хора, страдащи от затлъстяване, нивото на лептин в кръвта често е високо, но чувствителността към него е намалена. Една от причините за лептиновата резистентност може да бъде недостатъчното количество цинк в храната.

Мастната тъкан е важен участник в метаболитните процеси в организма. Тя произвежда множество биологично активни вещества – цитокини. Произведени в излишък, те допринасят за множество въздействия, включително увеличават системното възпаление в организма, което отнема възможността за дълголетие. По този начин, като влияе върху нивата на инсулин и лептин и тяхната активност, цинкът оказва косвено противовъзпалително действие върху целият организъм.

Цинкът е естествен имуномодулатор. С недостиг на цинк в кръвта се повишава нивото на кортизол – хормон, който потиска имунитета и разрушава мускулните влакна. Цинкът има специална роля в развитието на имунния отговор. Той участва в образуването на имунни клетки, синтеза на антитела, блокира синтеза на протеинови молекули на вирусите, насърчава синтеза на интерферони. В допълнение, той има активиращо въздействие върху редица гени, отговорни за адекватната реакция на организма към стресови фактори от околната среда.

Цинкът се явява компонент на Ретинол-пренасящ белтък, който запазва химически нестабилната молекула на ретинол (витамин А) и го доставя до целевите органи. Достатъчното количество ретинол е много важно за работата на много системи в организма. Ретинолът също участва в образуването на пигмента родопсин, необходим за нощното виждане. С неговия дефицит се развива състояние, наречено „нощна слепота“ – нарушение на зрението при слаба светлина.

Неслучайно потребността от цинк нараства през периода на растеж и развитие на организма. Под влияние на хормона на растежа в черния дроб се синтезират съдържащите цинк пептиди – соматомедини, които стимулират растежа на скелетните кости. Тъй като липсата на тези регулаторни фактори води до наноизъм(джудже), цинкът е много важен микроелемент за развитието на детското тяло.
Цитат от статията на Доц. д-р Димитър ПОПОВ –
“Цинкът – беднякът, който станал цар
… в началото на седемдесетте години на миналия век изследвания на американския учен с индийски произход Ананда Прасад от Университета в Детройт (щата Мичиган). Той за първи път описал симптомите при дефицит на този елемент в човешкия организъм – забавяне на растежа и умственото развитие, липса на апетит, лошо състояние на кожата, трудно зарастване на раните, отслабване на имунитета, невросензорни смущения, недоразвитие на половите органи и т.н. Д-р Прасад наблюдавал тази покъртителна картина в бедно египетско селце в делтата на Нил, жителите на което били подобни на джуджета, апатични, безжизнени, с невероятно лошо състояние на кожата, ментално увредени и приличащи на привидения. За относително кратко време ученият получил невероятни, почти магически резултати,
добавяйки към тяхната храна единствено прости соли на цинка. …”

Отделно си струва да се отбележи и за ефекта на цинка върху репродуктивната функция на мъжкото и женското тяло.

  • При жените цинкът участва в синтеза на естроген и прогестерон, образуването и освобождаването на яйцеклетка от яйчника. Недостатъчният прием на цинк в тялото на жената може да доведе до развитие на предменструален синдром, нарушения на менструалния цикъл, безплодие, ранно начало на менопаузата и дори до развитие на някои видове онкологични процеси.
  • При мъжете цинкът е част от хормона тестостерон, отговарящ за целия процес на сперматогенезата, необходим е за функционирането на половите жлези: простатната жлеза и тестисите.

По принцип ние получаваме цинк от продукти с протеинов произход: месо, птици, черен дроб, риба, както и сирене, ядки, зърнени храни и др. Дневната нужда от цинк е 10-22 mg, но тя рязко се увеличава в периодите на бременност и кърмене. По време на бременност тази цифра се увеличава до 30 mg, а през периода на кърмене до 54 mg..

Под влияние на редица причини в организма може да се развие недостиг на цинк: например постоянната консумация на продукти от тесто без дрожди, съдържащо цинк-свързващото вещество фитин, повишено изпотяване причинено от горещ климат, заболявания причинени от чревни глисти, хронични чревни заболявания при, които се нарушава усвояването на хранителни вещества. Инфекциозните заболявания, преживяни операции и травми, изгарянията също са придружени от повишена нужда на организма от цинк. Нерационалното хранене, некомпенсираното вегетарианство, злоупотребата с алкохол – всичко това също може да стане причина за дефицит на цинк в организма.

Симптомите подсказващи за недостатъчност на този микроелемент в организма са много разнообразни. Появяват се промени от страна на нервната система: раздразнителност или депресия, нарушение на паметта, изкривяване на миризмата и вкуса (по-често се наблюдава по време на бременност). Влошено състояние на репродуктивната система, кожата и нейните производни: коса и нокти. Имунната система страда. Повишена интоксикация на организма. Развива се толерантността към глюкоза и последваща каскада от метаболитни нарушения.

Специално за профилактика на метаболитните нарушения и защита на кръвоносните съдове, за да се подпомогне работата на имунната и нервната системи, компания Peptides разработи иновативен комплекс «Цинсил-T + Revilab SL 02».

Съставът на нутрицевтика «Цинсил-Т», в допълнение към цинка, включва следните компоненти – за потенцирането на неговото действие:
Глицин – аминокиселина, която участва в въглехидратния, мастния и енергийния метаболизъм. Участва в синтеза на жлъчните киселини и детоксикационните процеси в клетките. Стимулира имунитета. Явява се предвестник на един от инхибиращите(подтискащите) медиатори на централната нервна система, забавя нервните импулси, стабилизира нервната система и има успокояващ и релаксиращ ефект.
Витамин В6 – участва в обмяната на аминокиселини,обмяната на мазнините, синтеза на антитела, хемоглобин, хормоните на щитовидната жлеза, взима участие в обеспечаването на глюкозните клетки. Дефицитът на В6 – наричат една от причините за атеросклеротични промени в съдовете. Регулира баланса на калий и натрий в организма.

Revilab SL 02 е иновативен пептиден age-протектор, базиран на комплекс от синтезирани ултракъси физиологично активни пептиди в разтвор за сублингвална употреба. Съдържа пептиди на съдовата стена, ретината и мозъка, както и цял комплекс от растителни екстракти (женско биле, мента, лайка, етерични масла от портокал и карамфил) и пчелни продукти (прополис).

Физиологично активните пептиди се явяват геропротектори – вещества, които предотвратяват стареенето на тъканите. Те забавят прогресивното нарушение на функционалната активност на гена и оказват регулаторно въздействие върху синтеза на протеини на клетъчно ниво, спомагайки за възстановяване на биологичната и функционална активност на тъканите, като по този начин се съпротивляват на възрастовата деградация и привеждат функционирането им до оптималното за конкретната възраст физиологично ниво. Пептидите са тъканно специфични и имат строго насочено действие, на принципа «Ключ – ключалка».

Пептида на мозъка (пептиден комплекс АА-5)
• Стимулира възстановяването на невроните на централната нервна система.
• Има селективно действие върху различни клетки на нервната тъкан и мозъка, нормализира обмяната на веществата в клетките и регулира тяхната функция, възстановява функцията на Централната нервна система.
Пептида на ретината на окото (пептид комплекс AA-6)
• Има стимулиращ ефект върху фоторецепторите и клетъчни елементи на ретината, помага за подобряване на функционално взаимодействие на пигментния епител и външни сегменти на фоторецепторите, глиалните клетки при дистрофични изменения, ускорява възстановяването на чувствителност към светлина на ретината.
• Нормализира съдовата пропускливост, намалява появата на локална възпалителна реакция, стимулира възстановителните процеси при заболявания и травми на ретината.
Пептида на съдовата стена (пептиден комплекс AA-7)
• Регулира метаболитните процеси в съдовата стена.
• Помага за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове на артериалните, венозните и лимфните канали
Екстракт от женско биле – Съществува широка гама от вещества, полезни за човешкия организъм. 27 са флавоноидите в женското биле, които оказват универсален действие върху целия организъм –спазмолитично, ранозаздравяващо и противовъзпалително.
Екстракт от прополис – Поддържа активността и убива бактериите и вирусите, забавя растежа на някои от тях. Прополисът е активен срещу оралните заболявания, причинени от различни видове инфекции, включително херпетична, гъбична, бактериална природа.
Екстракт от мента – Съдържа етерично масло, флавоноиди, танини и горчиви вещества – основните активни съставки на това растение. Най-важният компонент на етеричното масло е ментолът (до 60%), който има лесен локален анестетичен ефект.
Екстракт от лайка – Притежава силен бактерициден, противовъзпалителен и успокояващ ефект и стимулира кръвообращението. Тези свойства правят лайката незаменимо средство за лечение на различни възпалителни процеси.
Етерично масло от портокал – Използва се за орално лечение. Маслото се бори с възпаление и кървене на венците, лекува стоматит, помага при пародонтално заболяване.
Етерично масло от карамфил – Притежава антивирусни и антибактериални свойства. Може бързо да излекува лезиите в устната кухина.

Комплексът «Цинсил-T + Revilab SL 02» се препоръчва в различни програми за ревитализация и в комплексна терапия, включително за намаляване на негативните последици от патологиите на зрителните органи, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, нервната и репродуктивната системи и опорно-двигателния апарат.
  • за първична профилактика на метаболитни нарушения в програми за ревитализация от 35–45 години. Особено при наличие на наследствена предразположеност (наличие на семейна анамнеза на епизоди на ранна атеросклероза и съдови катастрофи, диабет 2-ри тип);
  • при продължителен физически и / или психоемоционален стрес, спортни занимания, както и при наличие на вредни навици (тютюнопушене, алкохолизъм), хронични професионални интоксикации, неблагоприятни условия на околната среда, заседнал начин на живот;
  • при синдром на хронична умора, метеозависимости, мигрена, депресия, безсъние;
  • за рехабилитация след операции и наранявания;
  • при патологии на черния дроб и панкреаса;
  • при заболявания на ретината;
  • при наличие на метаболитни заболявания: затлъстяване, повишена атерогенност, метаболитен синдром, диабет, неалкохолна мастна дистрофия на черния дроб, подагра и други метаболитни заболявания;
  • при мъжко и женско безплодие.

Начин на приложение:
«Цинсил-Т» – За възрастни и деца над 18 год. по 1 таблетка 2 пъти дневно за дъвчене по време на хранене. Продължителност на приемане – 1 месец.
При необходимост може да се проведе повторен курс.
Revilab SL 02 – Използвайте сутрин и вечер. Разпределените 8-10 капки се накапват под езика, върху лигавицата на устната кухина. Налице е естествено утаяване. Разклатете преди употреба.


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *