Пептиди. Често задавани въпроси

Понастоящем пептидните биорегулатори са доста добре изучени и се използват широко не само в медицинската практика, но и в ежедневието ни. Може би затова се появяват все повече въпроси, свързани с тяхното приложение. Ето защо публикуваме поредица от статии, в които специалисти от научния отдел на компания Peptides – изключителен представител на Петербургския институт по биорегулация и геронтология, отговарят на често задавани въпроси от нашите читатели. Целта на тези информационни материали е компетентно и достъпно да обхванат най-важните теми относно пептидните биорегулатори и тяхното използване.

Президентът на Peptides, онколог, кандидат на медицинските науки Роман Николаевич Пинаев, ще ни разкаже какво са пептидните биорегулатори и как пептидите на проф. Владимир Хавинсон, представени от компания Peptides, се различават от другите пептидни препарати.

Един от основните въпроси, които нашите потребители ни задават, е: “Дали пептидите, предлагани от компания Peptides, са лекарствени препарати и трябва да се приемат само по лекарско предписание или това са хранителни добавки и всеки човек може да направи самостоятелен избор?

К.м.н д-р Р. Пинаев:  За да отговорим на този въпрос, трябва да се задълбочим в историята на откриването на пептидни биорегулатори.
Всичко започна преди повече от 40 години зад стените на Ленинградската военномедицинска академия (ВМА). В края на 70-те двама кадети на ВМА Владимир Хавинсон и Вячеслав Морозов започват работа върху нов препарат, който би поддържал организма на военнослужещите по време на военни поражения (радиация, наранявания, травми и др.).

Тъй като работата на централния орган на имунната система, на тимуса и на централния орган на ендокринната система – епифизната жлеза – се потиска по време на тези наранявания, се предполага, че ако се намери вещество, което може да възстанови нормалното функциониране на тези органи, общият темп на възстановяване ще се увеличи драстично. Това вещество се оказа нискомолекулярни пептидни фракции, изолирани от съответните органи (тимус и епифизна жлеза) на говеда. Лекарствата преминаха лабораторни и клинични изследвания, получиха статута на лекарствени препарати и започнаха успешно да се използват не само от военни лекари, но и от лекари от други специалности.

Понастоящем пет пептидни биорегулатори, разработени от Санкт Петербургския институт по биорегулация и геронтология, са регистрирани като лекарства.
По време на изследването на пептидните препарати са разкрити техните допълнителни положителни ефекти върху организма на лабораторни животни. Използването на пептиди на епифизната жлеза и тимус в популацията на бели мишки предизвиква увеличение на средната продължителност на живота на животните с 1,5-2 пъти, също така животните запазват репродуктивната функция, а броят на спонтанните туморни заболявания намалява с 2-2,5 пъти. По този начин беше установено, че пептидните биорегулатори имат геропротективен ефект, т.е. увеличават продължителността на живота и подобряват качеството му, както и имат онкологичен профилактичен ефект – намаляват риска от развитие на туморна патология.

Стана ясно, че такива мощни биорегулатори могат да се използват не само като лекарства на етапа на вече развито заболяване, но и като профилактични средства. Необходимо е да се въведе тяхното използване в широките маси от населението за превенция на различни заболявания, което беше направено в началото на 90-те години.

Създаден бе изследователски институт за разработване на биорегулатори и изучаване на техните ефекти. Това беше началото на ново направление в отечествената медицина – биорегулираща терапия. По време на работата на института са разработени перорални (за вътрешен прием) форми на пептидни биорегулатори, които са регистрирани като хранителни добавки (биологично активни хранителни добавки) на базата на лекарства. Формулата на активното вещество остана същата, но концентрацията стана по-ниска, а формата на приложение – капсулата – естествена и удобна, което ви позволява да използвате тези биорегулатори без лекарско предписание за превантивни цели.

Резултатът от старателната работа на учените е серия от пептидни биорегулатори (21 лекарства), които съдържат нискомолекулярни пептидни фракции. Те са изолирани от различни тъкани на телета и имат биорегулиращ ефект. Така обхватът на тъканите, на които можем да повлияем с пептидни биорегулатори, се разшири значително. Лекарствата получиха името ЦИТОНОМАКСИ. Тези, които за първи път се запознават с нашите препарати, могат да потърсят в електронния каталог какви биорегулатори са в асортимента ни и на какви тъкани влияят.

Науката не стои на място и с течение на времето е установена активна последователност от аминокиселини, която задейства промените, от които се нуждаем в клетките. Тази последователност може да се повтори и синтезира «изкуствено», без да се използва животинска тъкан. Така са разработени синтезираните аналози на цитомакс – ЦИТОГЕНИ.

За ефективно популяризиране на биорегулаторите през 2009 г. е създадена компанията Peptides – изключителен представител на Петербургския институт по биорегулация и геронтология. Целите на Peptides са разработването и производството на висококачествени пептидни продукти, продажбата им чрез дилърски центрове и партньори както у нас, така и по света, както и професионална информационна поддръжка и популяризиране на пептидни лекарства.

Тъй като по време на клиничните наблюдения беше отбелязано, че монотерапията (тоест използването на единичен пептиден биорегулатор) е значително по-малко ефективна при различни патологии, отколкото използването на комплекс от пептиди, подбрани според патогенезата на заболяването.

Ето защо са разработени сложни пептидни биорегулатори, при които в една капсула не са само няколко пептиди, които са свързани помежду си, но и непептидни биорегулатори, които помагат на пептидите да свършат своята работа. Сега говорим за най-новата най-нова линия на Revilab ML и Revilab SL пептидни биорегулатори, но за тях ще ви разкажем подробно в следващите статии.

И така, сега виждате, че пептидните биорегулатори, представени от Peptides, са включили всичко най-добро както от хранителните добавки, така и от лекарствата. По отношение на ефективността и научната валидност те са на същото ниво с лекарствата, но по отношение на безопасността и наличността са равни на хранителните добавки. Не познавам такъв пример на пазара на лекарствени и спомагателни препарати. Създаването на нашите биорегулатори се основава на десетилетия старателна работа на различни учени, тяхната ефективност и безопасност са доказани от много клинични изпитания. Всеки продукт, представен от компанията, има всички необходими сертификати и лицензи, както можете да видите сами на уеб сайта на компанията.

Друг често задаван въпрос от нашите читатели: „С какво са различнни пептидите, представени от Peptides от  всички други пептиди?“

К.м.н д-р Р. Пинаев:  Действително, думата “пептиди” сега стана модерна. Използва се от всички за привличане на клиенти: производители на козметика; хранителни добавки; функционално хранене. Нека да разберем какво представлява.

От училищния курс по биология знаем, че всички живи организми, включително и нас, са изградени от протеини. А протеините са биополимери, чиито тухли са аминокиселини. Ако някакви две аминокиселини са свързани заедно с пептидна връзка, тази конструкция вече може да се нарече пептид. Такъв е случаят и с 3-50 аминокиселини. И ако има повече от петдесет аминокиселини, тогава говорим за протеин. Следователно официално всички производители, които са добавили подобни комбинирани аминокиселини към своя продукт, имат право с гордост да напишат върху опаковката “СЪДЪРЖА ПЕПТИДИ”. НО! Ще бъдат ли тези пептиди същите пептиди, които се съдържат в нашите препарати? И дали ще работят като нашите биорегулатори? НЕ!

Защо? Става въпрос за последователността на аминокиселините и специфичните връзки между тях. Както вече казах, в хода на задълбочени научни изследвания в Института по биорегулация и геронтология беше разкрита строга последователност на аминокиселинни остатъци в пептидната верига. Именно тя, поради своята комплементарност – сходство (или подобие) и е в състояние да активира съответния ген, да го включи и да започне същата каскада от реакции, резултатът от които е толкова ясно видим на ниво популация – увеличаване на продължителността на живота, намаляване на броя на туморните заболявания и др.

Всички останали последователности няма да работят. Като илюстративен пример ще дам разликата между ключовете като цяло и конкретния ключ за вашия апартамент. Можете да опитате поне сто, поне хиляда ключове, които ще бъдат много подобни на вашите, но няма да отворите вратата с тях и няма да влезете в апартамента. За целта се нуждаете от един – вашият ключ. Същото нещо и с пептидите. Можете да приемате пептиди, дори мляко, водорасли, градински охлюви. Те няма да работят по същия начин като пептидите на Хавинсон – Морозов и няма да “откриват” необходимите гени. В най-добрия случай просто ще бъдат източникът на аминокиселини, от които производителите печелят пари, като спекулират с модерната дума “пептиди”.

Нашите пептидни биорегулатори са резултат от дългогодишно научно развитие, начинът на тяхното производство е защитен с патент. Продукцията на Peptides е уникална и повече няма такива пептидни последователности в нито един препарат. Затова пазете се от фалшификати и не се подвеждайте от модните рекламни тенденции. В противен случай ще получите ключ, но изобщо няма да е този, който ви трябва, и то за големи пари.

Все още има много въпроси, на които задължително ще отговорим. Следете новите статии на сайта. Следва продължение….


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване


Превод от руски: Александра Пирогова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *