Какво трябва да знаем за цитогените

 Пептидните биорегулатори, разработени от Санкт Петербургския институт по биорегулация и геронтология, са представени под формата на природни и синтезирани комплекси – цитомакси и цитогени. Индивидуалният подбор на курс на пептидни биорегулатори позволява не само да се нормализира работата на всички органи и системи, но и да се забави стареенето им. На всеки човек след 30-г възраст , 2-4 курса годишно са му достатъчни, за да може да поддържа жизнените функции на тялото си.

  Учените експериментално са установили, че пептидите регулират генната активност чрез комплементарно свързване към специфичен ДНК регион и участват пряко в регулацията на протеиновия синтез в клетката. Пептидите в това „вградено положение“предават информация на строго определен тип клетки, следователно един определен пептид действа върху един определен тип клетки.

Механизмът на регулиране на пептидите в клетката може да бъде сведен до следните последователни етапи:

  • комплементарно взаимодействие на къси пептиди с ДНК;
  • промяна в експресията (активността) на гените;
  • синтез на тъканно-специфични протеини;
  • регулиране на биохимичните и физиологичните процеси.

Въз основа на анализа на аминокиселинната последователност на полипептиди, извлечени от органи и тъкани на животните, бяха идентифицирани къси фрагменти, които съдържат 3-4 аминокиселини и са “активен център” на лекарството на базата на екстракти от животински суровини. Това ни позволи да създадем клас лекарства, които получиха общото наименование “Цитогени” (тази група лекарства, също така, се нарича синтетични пептидни биорегулатори).

Използването на цитогени  позволява да се регулират и възстановяват защитните функции на организма, предотвратяват появата и развитието на редица заболявания и патологични състояния, ускоряват рехабилитацията на пациентите след заболявания. Основният ефект от въздействието на пептидните препарати от този клас върху човешкото тяло е да се нормализира клетъчният метаболизъм в различни тъкани.

В сравнение с цитомаксите, цитогените действат по-бързо, още по-точно удрят в целта, по-добре участват в работата на клетките. Възможността за странични ефекти или усложнения при приемането им се свежда до нула. Всичко това се дължи на структурата на цитогените.

Те съдържат един вид молекула (най-значимият кратък пептид) и се препоръчват за използване в началните етапи на пептидната терапия, както и за кратки курсове (10 дни 3-4 пъти годишно) за предотвратяване на преждевременното стареене.

В същото време резултатите от клинично проучване на ефективността на пептидните биорегулатори показват целесъобразността на тяхната комплексна употреба. Ефектът на цитомаксите (пептидни биорегулатори от животински произход) се проявява известно време след началото на курса, той е по-мек поради биологично свързаната микросреда на пептидните компоненти, които са в състава на тези лекарства.Поради разликата в механизмите на действие на цитогените и цитомаксите, най-рационално е тяхното последователно прилагане: първо се предписва комплекс от цитогени, а след 3-6 месеца – комплекс от цитомакси.


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *