Безопасност и ефикасност на пептидните биорегулатори. Отговори на често задавани въпроси

Продължаваме поредица от статии, в които специалисти от научния отдел на Peptides, изключителният представител на Петербургския институт по биорегулация и геронтология, отговарят на често задавани въпроси от нашите читатели. Целта на тези информационни материали е компетентно и лесно да обхващат най-важните теми относно пептидните биорегулатори и тяхното използване.

Често ни се задават въпроси за безопасността и ефективността на пептидните биорегулатори. Ирина Юриевна Сабурова, медицинският консултант на компанията, генетик, доктор по медицина, ще отговори на тях.

Защо произвеждате перорални пептидни биорегулатори, нали пептидите се разлагат на аминокиселини в стомашно-чревния тракт?

Да, наистина преди 10 години лекарите бяха сигурни в това. Към днешна дата обаче е открит механизъм, чрез който чревните клетки могат да улавят съдържанието на чревния лумен и по-голям размер (5–7 аминокиселинни остатъци) и да ги прехвърлят непроменени в капилярите. Този механизъм позволява пептидни фрагменти без унищожаване да достигнат първо до черния дроб, а след това до тъканите и клетките на целевите органи.

Тъй като пептидите стимулират пролиферацията (размножението) на клетките, могат ли да провокират рак в стимулиран орган или в други органи и тъкани?

Не, не могат. Първо, пептидните биорегулатори имат тъканно-специфичен ефект и са в състояние да засегнат само прицелните клетки от онези тъкани, от които самите те са били извлечени. По този начин пептидът на нервната тъкан засяга само нервните клетки, пептидът на черния дроб засяга само хепатоцитите на черния дроб и т.н. Това е доказано с научни изследвания. Можете да прочетете за тях както в статии и монографии на Института по биорегулация и геронтология, така и в методически наръчници за биорегулация на пептидите, публикувани от нашата компания.

Второ, пептидните биорегулатори стимулират не само пролиферация, но и диференциране на клетки от съответната тъкан, тоест в този смисъл те имат само онкопротективен ефект. Пептидите възстановяват нормалната протеино-синтетична функция както в млади, така и вече зрели клетки, предотвратявайки превръщането им в ракови клетки.

И трето, нашите два водещи пептидни биорегулатори – Endoluten и Vladonix, съдържащи съответно пептида на епифизата и тимусния пептид, имат научно доказан анти-онкологичен ефект. Използването им намали появата на спонтанни и индуцирани тумори в популацията на експериментални животни с 1,5-2 пъти!

Тези пептиди успешно се използват и при пациенти с рак. С тяхната употреба са намалени левкопенията и токсичните ефекти, причинени от лъчево и химиотерапевтично лечение, подобрява се общото благосъстояние на пациентите, стабилизира се онкологичният процес и се намалява рискът от метастази.

Имат ли пептидните биорегулатори някакви странични ефекти, противопоказания за употреба и възможно ли е предозирането? Пептидните биорегулатори нямат странични ефекти, освен възможната индивидуална непоносимост към компонентите на капсулата (желатинова обвивка или помощни вещества). Липсата на странични ефекти се обяснява с механизма на действие на пептидните биорегулатори. Те не предизвикват никакви химични реакции в клетките, които не са характерни за дадения организъм. Всичко, което правят, е да настроят и активират естествените физиологични процеси. Следователно няма нежелани реакции и не може да бъде. Няма и противопоказания за употребата на пептидни биорегулатори.

Въпреки това, молим нашите партньори да бъдат по-внимателни с препоръките на пептидни биорегулатори за хора, които са изключително слаби, сериозно болни или в терминални състояния. В такива случаи въпросът за назначаването на всяка терапия, включително биорегулатори, трябва да бъде решаван от лекуващия лекар.

Тук веднага ще подчертая още една особеност на пептидите – техният регулаторен ефект. За да нормализираме функцията на тъканите и органите, използваме един и същ пептиден биорегулатор, независимо дали функцията на тъканта е увеличена или намалена. Например, с хиперфункция на щитовидната жлеза, както и с хипофункция, използваме същия пептиден биорегулатор “Тироген” от тъканите на щитовидната жлеза. Нормализира нивото на хормоните, намалявайки или увеличавайки синтеза им в клетката на нивото на промяната на генната експресия, тоест на нивото на четене на информация от нишките на ДНК.

Следователно е ясно, че не може да има предозиране на пептидни биорегулатори. Веднага след като всички регулирани нишки на ДНК се заемат от допълнителни пептидни нишки, останалите „извън работа“ биорегулатори просто ще бъдат разцепени от клетката в оригиналните фрагменти – тоест в аминокиселини – и използвани по предназначение за синтеза на техните протеини.

Единствено скоростта на настъпване на ефекта зависи от дозата, тъй като колкото повече комплементарни молекули навлизат в тялото едновременно, толкова по-голям е шансът им да достигнат желаните гени по-бързо.

Има ли синдром на отнемане при използване на пептидни биорегулатори и за колко дълго ще продължи ефектът от действието на биорегулатора?

С използването на пептидни биорегулатори не се получава синдром на отнемане. В крайна сметка нашите пептиди са хормони, които не се синтезират изкуствено и се въвеждат в тялото отвън, които потискат синтеза на собствените хормони по принципа на „отрицателната обратна връзка“. Пептидните биорегулатори са молекули, които предават на клетките сигнал за синтеза на собствените си хормони в необходимото за организма количество. И хипоталамо-хипофизният механизъм на ендокринната саморегулация не е нарушен.

Продължителността на пост-ефекта от употребата на пептидния биорегулатор зависи от редица фактори. На първо място от вида на биорегулатора. Всички синтезирани пептидни биорегулатори (цитогени, серия Revilab SL / ML) имат по-бърза, но по-кратка продължителност. Обикновено ефектът продължава около един месец, след което се налага многократна употреба на биорегулатора. Пептидните биорегулатори, базирани на естествени пептиди, цитомакс, имат по-дълъг пост-ефект – около 2-3 месеца. Ето защо препоръчваме да започнете биорегулацията с по-бързо синтезирани пептиди и да я завършите с цитомакси.

Разбира се, продължителността на пост-ефекта също до голяма степен зависи от възрастта и първоначалното състояние на тялото ви. Колкото по-възрастен е човекът и колкото повече хронични заболявания има, толкова по-дълго ще отнеме използването на биорегулатори за нормализиране на функциите на тялото. В този случай пептидните биорегулатори се използват постоянно, без прекъсване, само вида на биорегулатора се променя, тоест точката на приложение.

Ако човек е млад и здрав и планира да проведе биорегулация в превантивен режим, като правило са достатъчни един или два курса на пептидна поддръжка годишно.

Тъй като пептидните биорегулатори възстановяват физиологичните процеси в клетката, всички те са съвместими помежду си и с всякакви други лекарства, включително лекарства. Ние обаче не препоръчваме използването на повече от шест пептидни биорегулатори едновременно, това просто няма смисъл. Тялото може да няма достатъчно ресурси, за да работи в повече от шест посоки едновременно. Ако пациентът използва някакви други лекарства, съветваме го да обсъди употребата на биорегулатори със своя лекар или медицински консултант на нашата компания.

Може ли използването на пептидни биорегулатори да предизвика алергични реакции или автоимунни заболявания?

Не, не може. Нашите пептидни биорегулатори имат молекулно тегло под 5 kDa, такива молекули са твърде малки, за да предизвикат имунен отговор. Самите аминокиселини са естествен строителен материал на нашето тяло и те също не могат да провокират алергична реакция.

Някои от нашите клиенти обаче се оплакват от алергични прояви, които се появяват една до две седмици след началото на употребата на пептиди. Каква е причината? Причината може да е, че тялото се нуждае от детоксикация.

Пептидните биорегулатори, влизащи в тялото, възстановяват естествените функции на клетките. Една от тези функции е способността на клетката да се очиства, освобождава от токсични вещества, които възникват в нея през целия живот. Клетките започват активно да “изхвърлят боклука” навън в междуклетъчното пространство. Нещо повече, не само този, който те синтезираха сега, но и всички онези шлаки, които те натрупаха в продължение на много години, без да имат възможност да се освободят от тях.

Междуклетъчната течност прелива от токсини и всички те отиват в лимфата и кръвта, черният дроб и бъбреците се опитват да очистят течностите от притока на токсини и не могат да се справят, токсините започват да се заселват отново в тъканите: кожа, стави, мускули. Оттук и симптомите: главоболие, слабост, кожни обриви, болки в ставите и мускулите и много други. При продължителна употреба на биорегулатори процесите на почистване се възстановяват и симптомите на интоксикация изчезват.

Ето защо препоръчваме на нашите клиенти да проведат курс за почистване на организма и да активират процесите на вътреклетъчна и извънклетъчна детоксикация преди започване на пептидна биорегулация. Тя може да се извърши по схемата „Експресна детоксикация“, посочена в нашето методическо ръководство „Комплексно приложение на продуктите“. Това ще ви помогне да избегнете подобни неприятни прояви в началото.

Какъв ще бъде цялостният ефект от приемането на биорегулатор? Какво трябва да чувствам?

Ако сте млади и здрави, тогава ще останете такива. Ефектът от биорегулиращата терапия ще се прояви в далечното бъдеще, когато, доживявайки до напреднала възраст, ще изглеждате много по-млади от връстниците си, ще запазите здравето, жизнеността и активността.


Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване


Превод от руски: Алрександра Пирогова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *