Уроци по красота – В борбата срещу косопада

В нова статия от проекта „Уроци по красота“ Алеся Афанасиева, специалист в изследователския отдел на компанията, ще обясни причината на косопада и как да се справим с този проблем.

*Поради ограниченото покритие на А1 пуснахме за Вас допълнителен телефон за връзка с нас:
Vivacom +359 888499779

Внезапна и обилна загуба на коса е тъжен факт. И това ни се струва неконтролируемо и фатално. Нивото на тревожност се покачва и искаме да си възвърнем контрола над ситуацията възможно най-скоро. В паниката започваме да се вкопчваме във всеки съвет, като „спасителен пояс“. В същото време има много причини за загуба на коса, а лечението не е универсално и зависи от диагнозата. Това го разбира човек, който има висше медицинско образование и който без да изследва, без преглед и анамнеза, никога няма да си постави диагноза и да назначи лечение. Решихме да посветим отделна статия на темата за косопада, за да определим кръга на основните „заподозрени“.

Важно е да знаем, че всеки ден обикновено губим около 100 косъма. Като правило това количество го губим незабележимо. Кога осъзнаваме, че губим твърде много от тях? Когато забележим сифона в банята, който е „запушен“ с коса, снопчета на гребена или изтъняване на косата. Тоест, когато проблемът стане наистина сериозен и трябва да се вземат спешни мерки.

Най-важният въпрос, който трябва да се изясни, е: каква може да е причината за косопада?

1. На първо място наследствеността. Ние сме наследници на семейната история на алопецията. Чувствителността на фоликула към андрогените се определя от наследствеността. Смята се, че склонността към загуба на коса в 73-75% от случаите се наследява по майчина страна, в 20% – от бащината страна, а само 5-7% – стават първите в семейството. Установено е, че съществуват зонални различия във фоликулите на оплешивяването и не оплешивяваща област на скалпа. Някои гени е много вероятно да причинят загуба на коса, но те също кодират скоростта на реакция (диапазона, в който може да се намери експресия на ген) и алгоритъма за поведението на гена при определени обстоятелства. Проучвания върху близнаци показват, че при различни условия едни и същи гени могат да се държат различно, докато при същите условия тези разлики не се проявяват (но това не означава, че всички „натрупани“ фенотипични промени са обратими).

Решение. Трансплантацията на коса е хирургичен начин за решаване на проблема. Хирургът взема космените фоликули от тилната и страничната част на повърхността на главата, където фоликулите не са засегнати от дихидротестостерон (андроген-независими зони) и ги прехвърля в мястото на плешивост. След трансплантацията фоликулите продължават да функционират нормално и от тях расте нормална здрава коса, която продължава до края на живота. Не всички кандидати за трансплантация на коса обаче са подходящи за тази операция и дългосрочните резултати от операцията не винаги са задоволителни. Здравите фоликули се трансплантират от области, които не са засегнати от алопеция. Най-модерният метод за трансплантация е безпроблемен (фоликуларен) метод, при който космените фоликули се отстраняват от донорската зона с помощта на един специален инструмент. В този случай, при недостатъчно окосмяване по тилната част на главата, брадичката, гърдите, краката и ингвиналната област могат да бъдат донорната зона. Интересно е, че в нова среда, косата на тези зони променя своите характеристики. И така, косата, трансплантирана от долния крайник на главата, става по-права и дълга.Косопадът може да се дължи на лекарства. Например химиотерапия, антихипертензивни лекарства, антидепресанти, антикоагуланти и стероиди, високи дози или продължителен прием на витамин А, лекарства за лечение на артрит, подагра и сърдечно-съдови заболявания.

2. Радиоактивно облъчване (включително след лъчетерапия), химиотерапия, отравяне със силни отрови. В този случай се развива анагенна форма на дифузна алопеция, при която космените фоликули нямат време да се „скрият“ във фазата на покой, а косата започва да изпада веднага от фазата на растеж (анаген).
Подходяща част от лечебната програма Ревиплант.

3. Инхибиторите на ароматазата, използвани при лечението на естроген-зависими тумори на жените, значително (няколко пъти) увеличават честотата на изтъняване на косата и плешивост. От една страна, наличието на ароматаза е фактор, който ограничава развитието на андрогенетична алопеция, а недостигът на ароматаза, свързан с приема на лекарства, прави възможно оплешивяването.

4. Временните колебания на хормоните могат да причинят временна загуба на коса. Примери за такива състояния: бременност, следродилния период, спиране на употребата на хормонални контрацептиви, възникнала менопауза. В тези случаи средно след 3-6 месеца всичко отминава от само себе си. Естрогените и андрогените са тясно свързани хормони с общ метаболизъм, но с противоположни ефекти. Синтезираните от ароматазата естрогени модулират жизнения цикъл на косата. И така, естрадиолът удължава фазата на растеж на косата, което е особено забележимо при бременни жени, когато на фона на повишаване на нивата на естрадиол се увеличава броят на растящата коса и общият брой на косата на главата. След раждането нивата на естроген намаляват и косата, която е била във фазата на растеж по-дълго от обикновено, изпада сравнително синхронно, увеличавайки ежедневния косопад.
Подходяща част от лечението – ваша индивидуална пептидна програма.

5. Силен емоционален стрес, свързан с преживяването на смъртта на близките, раздялата със значим човек, ученето, преместването и други. Силен физически стрес, свързан с продължително заболяване, екстремни колебания в теглото (включително анорексия, булимия).

6. Хранене с ограничен прием на протеини. Тялото се опитва да „запази” ресурсите и протеините там, където най-малко се отразява на общото здравословно състояние, следователно забавя растежа на косата и възниква косопад. Добавянето на месо, яйца, риба, ядки, семена и бобови растения във всекидневния прием решава този проблем.

7. Недостиг на желязо и понякога анемия, свързана с него. В този случай се изследва нивото на феритин, серумно желязо и хемоглобин. Струва си да попълвате запасите от желязо, тъй като косата спира да пада и новите започват активно да растат.
Подходяща част от лечебната програма Ревимайт.

8. Заболяване на щитовидната жлеза. Тук разглеждаме предимно TSH. Веднага след като нивото на щитовидните хормони се върне към нормалното, проблемът с косата се решава сам.
Подходяща част от лечебната програма Тиреоген.

9. Понякога дефицитът на цинк може да провокира появата на чуплива коса и нокти, което е особено актуално след бариатрична хирургия. За да се предотврати недостигът на хранителни вещества и витаминно-минерален дефицит след бариатрична хирургия, задължително се приемат витаминно-минерални добавки.
Подходяща част от лечебната програмаЦинсил-Т .

10. Пушенето. Според статистическите наблюдения, косата на пушачите остарява със 70% по-бързо от хората, които водят здравословен начин на живот. Никотинът засяга не само белите дробове, кръвоносните съдове и сърцето, но и състоянието на космените фоликули. Отрицателният ефект възниква поради компресията на капилярите, които доставят необходимите елементи в космените фоликули. Този процес забавя растежа на косата, изтощава ги.

11. Излишък от мъжки полови хормони е така наречената андрогенна алопеция. Причини: надбъбречна кортикална хиперплазия, вродена дисфункция на надбъбречната кора, синдром на поликистозни яйчници, хиперплазия на яйчниците, карциноиден тумор, хиперплазия на хипофизата, лекарства (тестостерон, даназол, адренокортикотропен хормон, анаболни стероиди, прогестерони). Можете да ср изследвате за свободен тестостерон, SHBG, 17-OP, дихидротестостерон и други хормони, ако има доказателства за това и има характерен косопад в андроген-зависимите зони. Това изисква преди всичко обсъждане с гинеколог (за жени) или андролог (за мъже) и ендокринолог.

12. Инфекции (проказа, сифилис, херпесна инфекция, кожна лайшманиоза, дерматомикоза на скалпа (трихофития). С дерматомикоза лечението се провежда за 6-8 седмици с противогъбични средства. Необходимо е цялостно измиване с ръце и измиване на шапки и кърпи. С този тип заболявания обикновено се наблюдава пълно възстановяване.

13. Заболявания, придружени от висока температура (грип, например) или други остри инфекции. Автоимунни заболявания, белези пемфигус, огнища на системен лупус еритематозус върху скалпа.

14. Увреждаща грижа за косата. Агресивните лечения могат да допринесат за загубата на коса. Стегнати прически, които оказват силен натиск върху космените фоликули: високи опашки, стегнати плитки, снопчета. Боядисване, избелване, къдрене, ежедневно къдрене и сушене с гореща сешоар, твърди гребени, които буквално „разкъсват“ косата ви.

15. Екстремните ефекти на температура (изгаряния, измръзване), физически фактори (киселина или алкали), базално-клетъчен карцином, саркоидоза могат да доведат до рубцова алопеция, при която върху скалпа се образуват лъскави гладки участъци, които не съдържат космени фоликули.

* Подходяща част от лечението е Вашата индивидуална пептидна програма.

Поставяне на диагноза за алопеция включва редица изследвания:

 •     Изледвания на функцията на щитовидната жлеза.
 •     Пълна кръвна картина (за идентифициране на възможни нарушения на имунната система).
 •    Нивото на мъжките полови хормони в серума.
 •    Плазмена концентрация на феритин.
 • Реакция на Васерман за изключване на сифилис.
 •    Броят на Т- и В-лимфоцитите (понякога намален при пациенти с алопеция ареата).
 • Тест с дърпане на косата: внимателно издърпвайте (без усилие) косата, за да я премахнете; положителен (косата може лесно да се отстрани) с форма за гнездене.
 •    Микроскопско изследване на косъма.
 •    Проучване на огнища на пилинг с помощта на калиев хидроксид; положителен за дерматомикоза на скалпа. Използването на противогъбични лекарства може да доведе до фалшиви положителни резултати.
 •    Изследване на огнища на пилинг за наличие на гъбички.
 •    Биопсия на скалпа с рутинна микроскопия може да се използва за диагностициране на дерматомикоза на скалпа, дифузна алопеция ареата и рубцева алопеция, които са се развили на фона на SLE, lichen planus и саркоидоза.

Вариантите за лечение на косопад са различни и ще зависят от първопричината. Понякога е достатъчно да подобрите храненето си, да компенсирате дефицитите, да премахнете излишъците, да намалите стреса, да осигурите правилна грижа за косата и всичко се нормализира от само себе.

За грижа за скалпа препоръчваме “Мезотел за скалпа”, който създава благоприятна среда за полезна микрофлора, инхибира развитието на дерматологични заболявания и възстановява котвата на косата на луковицата. В подходящо съчетание със SPA LINE – серия от продукти за грижа за косата и тялото.

Ако причините не са посочени в горните фактори, тогава е необходимо специфично лечение, което може да бъде предписано от дерматолог, гинеколог или ендокринолог, в зависимост от установената причина. Едни и същи симптоми могат да бъдат признаци на различни заболявания. Не се самолекувайте – консултирайте се с вашия лекар.
Свържете се с нас при желание за Ваша индивидуална пептидна програма с цел профилактика, лечение или добавка към вече назначено лечение.

Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Превод от руски: Алрександра Пирогова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *