В подкрепа на опорно-двигателният апарат

Според съвременната наука, здравето и активното дълголетие на човек приблизително 80% зависи от начина му на живот и само 20% от генетиката.

Оказва се, че естеството на храненето, външната среда, физическата активност и навиците активно влияят на фенотипа, тоест какъв ще бъде този конкретен човек, неговият външен вид и здраве. Дори близнаците с абсолютно един и същ генотип (набор от гени) с течение на времето започват да изглеждат различно един от друг.

Особено интересно е, че промените, придобити от човек по време на живота, могат да бъдат наследени, тоест да се предадат на потомството!

Изучаването на характеристиките на растежа и развитието на един организъм под влияние на определени външни (епигенетични) фактори се занимава с модерната наука – епигенетика. Нея вече я наричат една от десетте технологии, които променят фундаментално света и оказват огромно влияние върху човечеството.

Днес ще разгледаме един от най-важните фактори за дълголетие, а именно физическата активност на човека. Отношението към този фактор е преразгледано от науката през последното десетилетие. Концепцията за физическа активност включва не само тренировки за красива фигура, но и всяко движение на тялото, произведено от скелетните мускули, което изисква разход на енергия. Физическата активност има ползи за здравето и допринася за предотвратяване на неинфекциозни заболявания. Мащабните проучвания от последните години недвусмислено доказват, че хората, чието тегло се колебае в нормални граници и водят активен начин на живот, средно живеят седем години по-дълго от тези, които страдат от затлъстяване и водят неактивен начин на живот.

Умерената физическа активност стимулира гените на клетките на мускулната тъкан при хора на средна възраст, които при нормални условия действат активно само при млади хора. Освен това, според многобройни проучвания, спазването на нормата на физическата активност помага за поддържане на минералната плътност на костите, активира мозъка, имунната и нервната система, тоест това е един вид ключ към здравето, даден ни от самата природа. Упражненията с умерена интензивност намаляват риска от развитие на хипертония и инфаркт, поддържат оптимални нива на кръвна захар и нормализират липидния профил. В допълнение, те са отлична профилактика на депресията и синдрома на хроничната умора! С други думи, състоянието на опорно-двигателния апарат без патологии е гаранция за нашата активност, ефективност и високо качество на живот.

По някаква причина много хора смятат, че физическата активност означава чести изтощителни спортни тренировки. Това изобщо не е вярно! Шведски учени от Каролинския Институт  проведоха експеримент с участието на повече от двадесет млади мъже и жени, които трябваше редовно да спортуват на велоергометър

 в продължение на три месеца. Но! Участниците трябваше да тренират само единият крак. Преди и след експеримента, бяха взети биопсии на мускулите на двата крака. Оказа се, че метилната рисунка се променя на около 5000 точки върху ДНК на тренираният крак! Това показва проявата на активността на редица гени, които регулират енергийните процеси в тъканите, силата на възпалителните реакции и реакцията на клетките към инсулин. В нетренирания крак всичко остана непроменено.

Този експеримент ясно показа как физическата активност влияе върху работата на ДНК. Освен това физиологията на клетката зависи не само от епигенетичните влияния. Други изследвания показват, че оптималното състояние на организма на клетъчно ниво може да се поддържа от други процеси, задействани от двигателната активност.

Хората, които водят пасивен начин на живот, увеличават риска от смърт от всякаква причина с 17%, а от рак – с 11%. По този начин способността за движение и следователно нормално функционираща опорно-двигателна система е от голямо значение за здравето, дълголетието и качеството на живот.

Физическата активност мобилизира всички функционални системи на човешкото тяло, тренира регулаторни системи, подобрявайки процесите на адаптация към заобикалящия ни свят и подобрява хода на процесите на възстановяване.

Непрекъснато нараства разпространението на заболявания на опорно-двигателния апарат, което се свързва с общото застаряване на населението, и с влошаването на екологичната ситуация, и с неправилния начин на живот, и с епидемията от затлъстяване. Наднорменото тегло има отрицателен ефект върху опорно-двигателния апарат. На този фон натоварването на ставите, особено коленните и тазобедрените стави, и гръбначния стълб значително се увеличава. В допълнение, мазнините, отложени около ставите, затрудняват достъпа на кръв до тях и следователно хранителните вещества, необходими за нормалното функциониране. Наднорменото тегло увеличава риска от нараняване на мускулите и връзките, защото в случай на неуспешно движение (спънат, подхлъзнат), те ще бъдат засегнати от голяма сила.

Въпреки това, липсата на тегло също има отрицателен ефект върху здравето на опорно-двигателния апарат. Наднорменото тегло и крехкото телосложение се считат за важни рискови фактори за остеопороза.

Костната тъкан се състои от клетки от остеоцити (остеобласти, остеокласти) и междуклетъчно вещество – остеоид. Тъканта се състои от органичен компонент, представен от 95% протеини на колаген (останалата част е заета от не-колагенови протеини, както и гликосминогликани и протеогликани), и неорганичен. Неорганичният компонент на костната тъкан представлява кристал от вещество, наречено хидроксиапатит, което съдържа голямо количество калциеви и фосфорни йони и в по-малка степен – соли на магнезий, калий, флуорид и бикарбонат. Костната тъкан участва в поддържането на хомеостазата. Това е мобилно депо на минерали, както и съд за костен мозък и стволови клетки.

Костната тъкан е жива, в нея, подобно на други тъкани на тялото, междуклетъчната субстанция и самите клетки непрекъснато се обновяват, само че по-бавно. Метаболитните процеси непрекъснато протичат между костната тъкан и кръвта. Под влияние на сложна хормонална регулация, в която участват хормони на хипофизата, щитовидната и паращитовидната жлези, надбъбречните жлези, полови хормони, метаболит на витамин D, костната тъкан се подновява. Състоянието на равновесие се поддържа. Промяната в този баланс под влияние на различни фактори (включително нарушения на абсорбцията в стомашно-чревния тракт, липса на минерали в храната, промени в хормоналните нива, интоксикация) води до развитие на различни нарушения.

Остеопорозата е добър пример за такова разстройство. Тя вече се нарича “безмълвната епидемия” на нашето време. Едно от най-сериозните хронични заболявания, засягащи хората във всички страни по света. Често тя протича безсимптомно и се открива вече на етапа на фрактури. При остеопороза метаболитните процеси в костната тъкан се нарушават с преобладаване на процесите на резорбция над процесите на формиране (синтез), тоест болестта е метаболитна, както и системна и прогресираща.

Световната здравна организация определя остеопорозата като системно, прогресиращо скелетно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и нарушение на микроархитектониката на костната тъкан, което води до повишена чупливост на костите и риск от фрактури. Остеопорозата е важен медицински и социален проблем поради увеличаването на броя на случаите на инвалидност и увеличения риск от смъртност в световен мащаб. По отношение на епидемиологичното и клиничното значение това заболяване е на четвърто място след сърдечно-съдови патологии, онкология и захарен диабет.

Остеопорозата е мултифакторно заболяване. Развитието му се влияе от пол, възраст, генетична предразположеност, както и начин на живот: физическа активност, биологична стойност и хранителни навици, ниво на стрес, недостатъчно излагане на слънце, наличие на такива лоши навици като алкохолизъм и тютюнопушене. Развитието на тази патология се влияе и от неконтролираната употреба на различни лекарства, ендокринни и други хронични заболявания и много други. Жените страдат от това около два пъти по-често от мъжете. Половите хормони имат пряк и значителен ефект върху състоянието на костната тъкан. И така, една жена по време на менопаузата, когато има остър дефицит на хормона естроген, който играе важна роля в баланса на костите, при недостатъчно компенсиране на калций, може да загуби до 25% от гъбави кости (говорим за загуба на костна маса)! Най-честата форма на остеопороза е менопаузната остеопороза.

Други структури на опорно-двигателния апарат също страдат от подобни неблагоприятни ефекти: стави, сухожилия, връзки.

Следователно навременната научно обоснована подкрепа – медицинска профилактика, оценка на въздействието на рисковите фактори и изравняване на тяхното отрицателно въздействие – играе основна роля за поддържане здравето на опорно-двигателния апарат на съвременния човек. И в резултат на това подобрява качеството на живот, както и продължителността му.

Научният отдел на Peptides представя геропротективен комплекс, който няма аналози в света, за комплексно възстановяване на опорно-двигателния апарат и предотвратяване на развитието на преждевременни инволюционни заболявания.

Този комплекс от лекарства, който включва синтезирани физиологично активни къси и естествени пептиди, има бърз ефект на възстановяване за дълго време поради целенасочен ефект върху различни системи на тялото.

Пептидите с ниско молекулно тегло работят по следния принцип: те се свързват с клетъчните рецептори, за които това се превръща в сигнал за началото на определени промени. Понякога вместо рецепторите действа друга мишена, например протеин, който се превръща в активна форма и започва каскадата от реакции. Каквото и да е – рецептор или друга мишена – взаимодействието му с пептида се осъществява според принципа „ключ-катинар“, тоест строго специфичен. Пептидите са безопасни, нетоксични и не предизвикват алергични реакции, бързо се екскретират от тялото, без да се натрупват, нямат странични ефекти и симптоми на отнемане.

Revilab ML 09 е многокомпонентен пептиден препарат от пето поколение, съдържащ редица физиологично активни кратко синтезирани пептиди: далак, хрущял, съдова стена, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, карнозин, хондроитин сулфат, SOD и каталаза. Биорегулатор от ново поколение има многокомпонентно регулиращ и регенериращ ефект върху тялото. Поддържа метаболизма на необходимото ниво, активира процесите на регенерация и осигурява по-бърза рехабилитация след заболявания. Компонентите, които съставят състава, модулират и засилват действието си взаимно.

Формулата на Revilab ML 09 включва “регенерационен фактор” – пептид на далака (В-връзка на имунитета), – който възстановява хуморалния имунитет и неспецифичната резистентност на организма, предотвратява развитието на имунни възпаления.

Съдовият пептид има селективен ефект върху различни клетки на съдовата стена, нормализира метаболизма в клетките и регулира функциите на съдовата стена. По-специално, лекарството активира регенерацията на ендотелните тъкани, стимулира диференциацията и синтеза на структурни и функционални ендотелни протеини. Възстановява междуклетъчните взаимодействия. По този начин трофизмът на тъканите се подобрява, феномените на хипоксия, оток, тъканна интоксикация се намаляват, метаболитните процеси се нормализират, функцията на капилярите и микроциркулацията се възстановяват.

“Бонотирк” е комплекс от пептидни фракции, получени от паращитовидните жлези на младите животни. Изолираните пептиди имат селективен ефект върху клетките на паращитовидните жлези, нормализират метаболизма им и повишават функционалната им активност. Клинично проучване установи ефективността на лекарството “Бонотирк” за възстановяване на функционалната активност на паращитовидните жлези при нарушения с различен произход, включително хиперпаратиреоидизъм. Лекарството насърчава абсорбцията на калций в костта и нейното оползотворяване, като по този начин възстановява минералната част на костта, което помага за предотвратяване на метаболитни заболявания като остеопороза, костна деминерализация, уролитиаза, както и мускулна слабост, спазми и изтръпване на мускулите.

“Готратикс” е комплекс от пептидни фракции, получени от мускула на трицепса на млади животни. Изолираните пептиди имат селективен ефект върху миоцитите, нормализират метаболизма им и повишават функционалната им активност. Клинично проучване установи ефективността на лекарството “Готратикс” за увеличаване на резервния капацитет на мускулната тъкан и намаляване на мускулната умора при повишени физически натоварвания, включително спортни и професионални дейности, свързани с повишена физическа активност, както и стареене.

“Сигумир” съдържа комплекс от естествени пептиди, изолирани от костните и хрущялните тъкани на младите животни. Пептидите на костните и хрущялните тъкани селективно действат върху клетките на съединителната тъкан на човека, нормализирайки техния метаболизъм. “Сигумир” цялостно възстановява функциите на опорно-двигателния апарат при патологични състояния, водещи до нарушения в хрущялната или костната тъкан, както и след различни заболявания. Лекарството се предписва и при заболявания на костите, ставите поради непълноценно хранене и стареене.

Геропротективният комплекс се препоръчва:

  • при хора над 40 години като част от цялостна програма за биоревитализация, особено с повишен физически и психически стрес;
  • при спортисти, лица, занимаващи се с физически труд;
  • при жени по време на менопаузата;
  • за профилактика и като част от комплексната терапия на дегенеративно-дистрофични заболявания на ставите и гръбначния стълб (артрит, артроза, остеохондроза);
  • за профилактика и като част от комплексната терапия на остеопороза, остеопения, подагра, ревматизъм;
  • при хора с травматични костни наранявания и рехабилитация в посттравматичния период; след дълго отсътствие на физическа активност (например продължително възстановяване на легло).

Схеми за прием на геропротективния комплекс:

Вариант 1:

Revilab ML09 по 1 капсула сутрин преди хранене (в рамките на месец) + “Бонотирк” по 1-2 капсула/и сутрин преди хранене;
2-ри месец “Готратикс” по 1-2 капсула/и сутрин преди хранене + “Сигумир” 1-2 капсула/и.

Вариант 2:

Revilab ML09 по 1 капсула сутрин преди хранене (в рамките на месец) + “Бонотирк” по 1 капсула сутрин преди хранене (60 дни);
2-ри месец “Готратикс” по 1 капсула сутрин преди хранене (20 дни) + “Сигумир” по 1 капсула (20 дни).

Медицински екип на компания Peptides
Валя Тодорова
Сертифициран специалист на Федералната държавна образователна институция за ДПО “Институт за повишаване на квалификация на Федералната медико-биологична агенция”, квалифициран консултант по пептидни и непептидни биорегулатори \ Санкт Петербургски институт по биорегулация и геронтология.
Направи запитване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *