Какво са пептидите

Какво е това “пептиди”?
(Под редакцията на вицепрезидента на научен отдел в “Peptides Company”- Горгиладзе Д.А.)

Древна истина гласи: “Силен е не този, който се справя с болестта, а този, който мъдро се отнася към своето здраве”

От древни времена, учените се опитват да открият причината, поради която остарява организма. В природата на човек е заложена продължителност на живота 110-120 години. Стареенето започва постепенно: в началото се забавя темпото на биохимичните процеси, занижават се функциите на мозъка, сърцето, черния дроб и т.н..
А тогава, когато се появят симптоми като бръчки, прошарена коса, ставни проблеми, то това вече са последствия.

Живота съществува благодарение на две молекули: ДНК, която е матрицата и сама по себе си не е активна и пептидни молекули, които адресирано активират нужните ДНК участъци.
При съединението на пептид с даден ДНК участък, т.е. с частта на съответния ген, се стартира синтез на специфичен протеин и възниква живот.

Пептидите – това са много къси фрагменти от протеини. Техния пълен размер е 1 нм и с право са причислени към нано-света. Както е известно, протеините се състоят от аминокиселини – вериги от звена с различна дължина: дълги – съдържащи десетки аминокиселини и къси – съдържащи от 2 до 20 звена. В организма пептидите са “информационни” ключове, те отключват информацията в строго съответстващи на “ключа” клетки /на принципа – ключ за строго определена ключалка/, за да работи всичко в организма навреме и както трябва.

Клетките произвеждат определен вид протеини. Някои от тях участват в производството на пептиди, регулиращи работата на клетките. Когато клетката работи добре, съответно органа работи добре. При нарушение на клетъчната дейност се нарушава работа на целия орган, което от своя страна води до боледуване. Разбира се, заболяването може да се лекува като се вкарат в организма липсващите му вещества, но тогава клетката става напълно ленива и въобще спира да работи. Поради това е необходимо да се изпратят “пратеници с ключове” – съответните пептиди, които могат да заставят клетката да работи, а организма да започне да лекува сам себе си. Всеки орган има запас от резервни стволови клетки на чиято работа пептидите също влияят. Ако този запас се използва равномерно, то тогава човек ще живее до 100-110 години.

Всички пептиди имат тясна специализация. За всеки орган е подходящ само неговия пептид: за белия дроб – бял дроб, за черния дроб – черен дроб, за мозъка – мозък. Пептидите са еднакви при всички бозайници. Ето защо, ако вземем пептиди от теле и ги дадем на човек, то човешкото тяло ще ги приеме като свои. Основният ни проблем бе да се научим как да изтегляме пептиди от животински органи. През 1971 г. във Военно-медицинска академия в Санкт Петербург, Русия, Владимир Хавинсон и Вячеслав Морозов изобретили точно тази технология.

Били са създадени лекарствени препарати, а след това на тяхна основа са били направени по-лесните за прилагане хранителни добавки.

Изучавайки процеса на стареене и начините да му се повлияе, екипът от учени в Института по геронтология в Санкт Петербург са стигнали до заключението, че пептидите включени в диетата на експериментална група мишки удължават продължителността им на живот с 30-38%.

По-късните клинични изследвания на пептидите са извършени с възрастни хора в Институтите по геронтология в Киев и Санкт Петербург. Изследванията показват намаляване на смъртността почти два пъти, което доказва високата геропротективна активност на пептидите.

Така, през втората половина на ХХ век в Русия е разработена нова технология – биорегулация. Никой в света все още не разполага с аналогични препарати.

Откриването пептидните биорегулатори може да се сравни с изстрелването на първия спътник. 40 пъти експерименти потвърждават, че в основата на стареенето и болестите /включително рак/ стоят нарушения в регулирането на синтеза на протеини.

Дългогодишни изследвания при използване на пептидните продукти, показват високата си ефикасност при пациенти от различни възрастови групи, но най-вече при хора над 50 годишна възраст. Абсолютно предимство на пептидните биорегулатори е липсата на каквито и да било нежелани реакции. В продължение на няколко десетилетия пептидни продукти са приемани от повече от 15 милиона човека с различни патологии. Ефикасността е средно 75-95%.

За всеки човек на възраст от 35 до 60 години са достатъчни само два или три курса с пептиди годишно за поддържане на жизнено важните функции на организма. За да бъдат хората млади и здрави /- и не толкова изтъркано, колкото звучи -/ е необходимо да водят здравословен начин на живот. С възрастта, дори при здрав човек, започва инволюция на жизненоважни системи в организма. Всички те постепенно стареят. Първо, като правило, под натиска на външните и вътрешните фактори попадат имунната, невро-ендокринната и централната нервна системи.

Ето защо, след 35 годишна възраст, е разумно да се мисли за предотвратяване на свързаните с възрастта промени в тялото, да се организира свой собствен режим и да се избере програма за възстановяване и подмладяване на организма на базата на пептидите, защото използването на пептидните биорегулатори е пътя към активното дълголетие.

Днес вече има четвърто поколение препарати: Цитомакси – 21 пептидни комплексни биорегулатори. Това са геропротектори, които спомагат спирането на стареенето. Можете да започнете да ги приемате от 25-30 години, а на 40 – вече е просто необходимо.

Пептидните биорегулатори следва да се прилагат (цитат на Д.А. Горгиладзе – вицепрезидент на НПЦРИЗ – наука): “… без прекъсване и достатъчно дълго, за да е сигурно, че няма да има връщане към предишното състояние на организма.” Активното остаряване започва в сравнително ранна възраст. Стрес, прекомерно натоварване на тялото – всички те допринасят за намаляване синтеза на протеини и стареене.

“Липсата на пептиди, с развитие възрастта и при различни заболявания, значително ускорява износването и остаряването на тъканите на тялото. Факт е, че за подходящо функциониране на клетките и тъканите са нужни адекватни количества пептиди, които от своя страна, подпомагат работата на гените в оптимален режим. Пептидите работят в специфични клетки и в тях се синтезират. При патология, както и с напредването на възрастта, се нарушава работата на клетките, следователно се нарушава възпроизвеждането на пептиди и в следствие от това страда клетъчната функция. Дегенерацията на тъканите прогресира, което в крайна сметка се проявява клинично. Следователно, използването на къси пептиди е една от най-големите иновации в медицината и може значително да забави скоростта на стареене чрез стимулиране на клетъчната пролиферация и регенерация на тъканите, както и да се подобри клетъчният ресурс. Друго важно предимство на пептидите е тяхното противотуморно действие.

Към днешна дата използването на пептиди е най-доброто и безкомпромисно решение в ревитализацията (подмладяването) и предотвратяването на рака, тъй като позволява обновление на клетките и тъканите не само благодарение на регулирането и синхронизиране на всички циклични процеси, но също така и чрез увеличаване на капацитета на клетъчното делене без мутация.” (Горгиладзе Д.А.)

Източник: “Peptides Company” – Научни статии от 06.03.2012 г.